[Smakebit på søndag – Uavhengighetens soler]

33

"Uavhengighetens soler", Ahmadou Kourouma (Cappelen Damm)

Hvilken flukt! Alene hadde hun flyktet gjennom den grå natten, med et knytte under armen, hun hadde fulgt en sti tvers gjennom den mørke villmarken, full av mystiske ånder, forfedrenes skygger, befengt med villdyr. Hun hadde tråkket på torner, vadet over elver, snublet over stener, løpt til hun var badet i svette, løpt så lenge at hun nesten mistet pusten. Ingenting hadde stoppet henne, ikke redselen for natten, villdyrene, slangene. Ingenting!

Dagens smakebit er for en gangs skyld fra en skjønnlitterær roman, Uavhengighetens soler av Ahmadou Kourouma, samme forfatter som skrev Allah skylder ingen noe. Denne romanen handler om Fama og konen Salimata. Fama er den siste gjenlevende prins i stammen sin i et vest-afrikansk land, og det forventes at han skal flytte tilbake til landsbyen for å bli overhode og føre slekten videre. Salimatas høyeste ønske er å få barn, og hun bruker mye tid, penger og energi på bønn, ofring, ritualer og talismaner for å få oppfylt dette ønsket, bare for å fortvile over hennes antatte manglende fruktbarhet når feilen egentlig ligger hos mannen hennes. Så langt liker jeg denne romanen bedre enn Allah skylder ingen noe, blant annet fordi det ikke er et like muntlig språk, og det er en større helhet rundt hovedpersonene og omgivelsene, mer dynamikk, enn i den nokså selvopptatte egenskildringen i Allah…

I dag får dere forresten en danserisk smakebit i tillegg til den vanlige litterære smakebiten! Dere husker kanskje at jeg postet en liten videosnutt for noen uker siden? Etter å ha tenkt «Snart skal jeg lage en showreel» hele høsten og vinter, fikk jeg omsider ut fingeren og satte sammen en video. Det tok nesten hele natten, men det var verdt det!

Det er egentlig ikke rare greier, hvis man sammenligner med andre dansere, men forhåpentligvis vil de neste årene by på mange muligheter til å være med på prosjekter og lage egne ting. Og da skal jeg pokker meg være flink med den filmingen!

Flere smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

33 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Uavhengighetens soler]

 1. Utrolig hvordan den forbaska filminga lett havner nederst på gjørelista. Jeg har filmet gamle forestillinger om igjen når jeg har glemt det! Litt vanskelig med skoleforestillinger å redo, but oh well. You reminded me!

  Digger hvordan du fikser musikalsjangeren, det var aldri helt min greie, men jeg elsker jo når det spilles i dans. :) Av alle de Bårdar-klippene så rykker det i jazzfoten av A day in the life of / Tony Stone. I de andre er det bare du er som er fin når du beveger deg (no offence, kollegaer). Og oh! Ble brakt tilbake til Membran, som er noe helt annet live.

  klem
  Ingrid :)

  1. Ja, jeg hadde egentlig tenkt å vente med å sette sammen showreelen til jeg hadde fått klipp fra Teater Manu, men så var det bare «noe» som fikk meg i gang og da kunne jeg bare ikke vente lenger!

   «A day in the life» er egentlig et hip hop-nummer, men jeg elsker musikal og Fosse :D Men dessverre stod jeg bak noen andre i de andre delene av denne. Heldigvis er sekretær-delen lekker, og der er jeg plassert midt i synsvinkelen, hurra ;) Hyggelig å høre at du likte hva du så av meg i klippene! ^_^

   Klem!

 2. Fin smakebit fra boka, det hørtes absolutt interessant ut og jeg liker showreel-en siden du er flink og jeg elsker å se på folk danse (er ikke SYTYCD-gal for ikke noe, må vite) =D

  1. Værsågod, og takk-takk! Det er gøy å se flinke dansere, det er jeg enig med deg i :) Men det er også veldig gøy å danse selv, naturligvis ;)

 3. Blir svett selv av tanken på å leve under forhold som gjør at en må flykte på måten som beskrives i smakebiten, forferdelig.

  Så flotte koreografier, og dyktige dansere! Morsomt å få et innblikk i det du driver med :)

Comments are closed.