[Smakebit på søndag – Allah skylder ingen noe]

40

"Allah skylder ingen noe", Ahmadou Kourouma (Cappelen Damm)

Det er synd at en ikke veit hvordan verden var før en sjøl blei født. Noen morgener prøver jeg å tenke meg hvordan mora mi var før hun blei omskåret; hvordan hun sang, dansa og gikk før hun blei omskåret, den gangen hun var ei lita jomfrujente. Bestemor og Balla har fortalt meg at hun var vakker som en gasell, som ei gurumaske. Jeg har alltid bare sett henne ligge ned eller gå på rumpeballene, aldri på beina. Men det er sikkert at hun må ha vært opphissende og uimotståelig. For etter tretti år i dritten og luktene sine, og røyken og smertene og tårene, hadde hun ennå noe selsomt og makeløst over ansiktet sitt. Når ikke trekkene blei viska ut av tårer, kunne de lyse opp i et glimt. Det var som ei perle som var gått tapt, som det var gått skår av (å gå skår av betyr å få hakk, bli skada i kanten). En slags råtten skjønnhet, liksom såret på høyrebeinet hennes; et lysglimt som det var lettere å få øye på der i røyken og luktene i hytta. Faforo! Walahé!

Allah skylder ingen noe av Ahmadou Kourouma er en roman fra Elfenbenskysten, og handler om Birahima, en gutt som reiser for å finne sin tante i Sierra Leone, men ender opp med å bli barnesoldat i en flokk som ledes av karismatiske ledere. Boken er skrevet i en muntlig stil, Birahima forteller historien sin ved hjelp av noen ordbøker. Så langt er historien interessant, synes jeg. Fortellerstemmen er litt typisk for en brautende guttunge som kanskje ikke er like tøff på innsiden.

Det var en tilfeldighet at jeg snublet over denne, jeg var på leting etter forfattere med samme initialer som meg (til leseutfordringen av Popsugar, antar at flere av dere har fått med dere den?), og syntes denne virket veldig interessant. Jeg har en annen bok av samme forfatter liggende, Uavhengighetens soler. Det er det fine med å delta på leseutfordringer, man må nesten anstrenge seg litt for å finne frem til bøker som oppfyller kriteriene i Popsugar-listen, og da kan man snuble over bøker eller forfattere man kanskje aldri ville tenkt på å lese.

Deltar eller vurderer dere å delta i «Reading Challenge 2015»?

Flere litterære smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

40 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Allah skylder ingen noe]

 1. Jeg synes historiene om barnesoldater er så grusomme at jeg har problemer med å lese dem. Det er uholdbart at noen kan gjøre noe sånn mot barn.
  Likevel ønsker jeg deg en fin lesesøndag!

  1. Det skjønner jeg godt! Foreløpig har jeg ikke kommet så veldig langt inn i boken, så det er fortsatt bare skildringer om oppveksten hans.
   En fin søndag ønskes deg også :)

  1. Ja, vi får se hvordan det går med hovedpersonen vår. Foreløpig er jeg fremdeles helt i begynnelsen av boken.
   Mine initialer er egentlig ALK, og jeg fant faktisk én kvinnelig skribent som hadde disse initialene! Men dessverre hadde ikke biblioteket noen av tekstene hennes den gangen, og nå finner jeg ikke navnet hennes igjen… -_-

  1. Absolutt, den er interessant så langt, synes jeg. Blir spent å lese hvordan det kommer til å gå nå som hovedpersonen har blitt del av en gruppe barnesoldater.

 2. En grusom smakebit egentlig! Og en grusom historie. Jeg blir nærmest lammet» i hjerte når jeg leser om alle grusomheter som fremdeles skjer rundt om i verden. Vi er et lite folk som lever i luksus i vårt lille land, og likevel er vi på toppen når det gjelder å klage. Og verden blir ikke bedre, ser det ut til. IS styrer på, og vi er handlingslammet.

  1. Jeg er SÅ enig med deg. Skjønner veldig godt hva du mener med å føle deg lammet av å lese nyheter om IS, Boko Haram, Syria, Russland og så videre… Vi lever i 2015 og vi har det bedre enn noensinne, men likevel finnes det smålige, ondskapsfulle mennesker som ser ut til å sitte fast i stein- eller middelalderen, og ikke har skrupler med å kjempe for at alle andre skal få det like kjipt som dem :/

 3. Tack för smakbiten. Den boken blev jag nyfiken på! Har just läst en bok, Min pappa Ann-Christine, som fick mig att fundera mycket på det där att föräldrarna har ett helt eget liv som han inte vet något om!

  1. Skjønner godt at smakebiten gjorde deg nyfiken etter den boken. Den hørtes interessant ut og er sikkert verdt å sjekke ut. Det er underlig det med hvordan dem vi kjenner som våre egne foreldre, var helt andre mennesker før vi selv ble en del av deres liv.

  1. Enig med deg, det er så fælt med barnesoldater. Hvordan kan voksne mennesker bli så krigerske og maktsyke at de forvandler barn til drapsmenn… Og Elfenbenskysten har en så blodig historie.

  1. Absolutt, og den er blitt enda mer interessant nå som jeg er kommet litt lenger inn i historien! Håper du hadde en fin søndag, du også!

 4. Jag har den här boken i hyllan, men det har inte blivit av att läsa den. Den låter tuff att läsa. Inte bara om barnsoldater, utan också omskärelse som har gått riktigt, riktigt illa alltså?

  1. Mest barnesoldater, tror jeg. Og kulturen hovedpersonen er omgitt av, en blanding av islam og overtro. Selve omskjæringen gikk bra, men det som skjedde var at moren hans fikk et stygt sår på benet, visstnok en forbannelse fordi hun sa nei til å gifte seg med sønnen til trollkvinnen som stod for omskjæringen, og så var det en pleier på sykehuset som sa at hun måtte flykte fra sykehuset for såret var symptom på en vestlig sykdom og det var bare en trollmann som kunne hjelpe henne, men så ble hun gående med såret resten av livet :/ Tragisk når overtro og frykt får folk til å unngå skikkelig behandling!

  1. Nei, jeg hadde heller aldri hørt om boken eller forfatteren selv før jeg snublet over den :) Håper du også hadde en fin søndag!

 5. Ja, visst är det både viktigt och nyttigt att plötsligt «snubbla över» böcker med innehåll som griper tag och visar en annan verklighet än den man är van vid. Tack för smakebiten!

Comments are closed.