[Smakebit på søndag – Speilet i speilet]

18

"Speilet i speilet – en labyrint", Michael Ende. (Omslagsbilde: Edgar Ende)

Dagens smakebit er fra boken Speilet i speilet – En labyrint av Michael Ende, som dere sikkert kjenner som forfatteren av utallige nydelige bøker som Den Uendelige Historien, Momo – Eller kampen om tiden og så videre.

Og når alt er blitt goldt og øde, vil også menneskeslekten forsvinne. Kanskje vil det bli et siste menneske tilbake, kanskje vil det tilmed bli svært gammelt, og kanskje blir det akkurat dette mennesket som endelig oppdager kilden til evig liv på jorden. Det kommer til å gå der helt alene og rope etter døden som ikke kommer mer. Og det vil skrive det siste kapitlet i menneskehetens historie, som vil lyde slik: Til slutt utslettet mennesket himmel og jord. Og jorden var øde og tom, og det var mørke over det store dyp. Og det siste mennesket ropte: Bli lys! Men det ble mørke. Og det ble aften, men ikke morgen den siste natt.

Smakebiten er min absolutte favoritt fra denne boken, hentet fra teksten «Bordellpalasset oppe på klippen strålte i en iskald glans den natten», men det er mange andre tekster som kommer under huden på meg hver gang jeg leser boken. For eksempel danseren som står klar på scenen i mørket, ventende på at sceneteppet skal gå opp, venter, venter. Eller brudgommen som brukte år på å vandre gjennom en ørken fra den ene siden av et værelse til den annen, for å komme sin brud i møte.

Faren til Michael var kunstner, og hvis dere søker på Edgar Ende, vil dere få opp bilder med svært surrealistiske, drømmeaktige motiver. Disse bildene var til inspirasjon da Michael Ende skrev de like surrealistiske tekstene.

Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten.

18 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Speilet i speilet]

    1. Samme her, jeg har ikke lest de andre bøkene hans (bortsett fra «Trylleskolen og andre eventyr») siden tenårene, minst!

  1. Har inte hört talas om boken tidigare, men den låter ju onekligen intressant. Tack för tips o smakbit! (Tyckte mycket om «Momo – Eller kampen om tiden» som liten.)

  2. Kjekt å «se» deg igjen her inne! Har ikke hørt om verken bok eller forfatter så tusen takk for boktips og fin smakebit! :-)

    1. Takk, takk! Michael Ende er en flott forfatter! Håper han faller i smak hos deg hvis du sjekker ut noen av bøkene hans :)

    1. Det er alltid like spennende å plutselig oppdage en ny og ukjent (for en selv) bok av en forfatter man har kjent til lenge!

Comments are closed.