[Smakebit på søndag – Utilslørt]

34

"Utilslørt. Muslimske RÅtekster", Nazeen Khan-Østrem og Mahmona Khan, red. (Omslag fra Aschehoug.)

Gratulerer med kvinnedagen til alle som tror på frihet, likestilling, likeverd og like rettigheter for alle uansett kjønn, legning, livssyn, hudfarge og politisk overbevisning! I anledning kvinnedagen tenkte jeg at det ville passet bra med en smakebit fra den veldig interessante tekstsamlingen Utilslørt. Muslimske RÅtekster som består av personlige tekster skrevet av 19 norsk-muslimske kvinner, satt sammen av redaktørene Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan. Smakebiten er hentet fra «En skeiv muslims bekjennelser» av Dua:

Jeg fortalte Samina om samtalen med rektor, og lurte på om det var noe annet enn vennskap mellom oss. Og det var da jeg fikk mitt første kyss. Vi hadde alltid hatt følelser for hverandre, men jeg tror vi trengte et slikt dytt for å innse det og snakke om det. Og denne dytten fikk vi fra apaen. Måtte Allah velsigne henne.

I det vestlige samfunnet blir det stadig lettere for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner å leve det livet de selv har valgt, men for dem med minoritetsbakgrunn oppleves det dessverre fremdeles som tryggest å holde seg skjult i skapet. For ikke så lenge siden kunne vi se video av en homofil mann som ble kastet til døden fra et høyt tårn av IS. I sju land praktiseres dødsstraff for homofili, blant annet Saudi Arabia, mens i mange andre land straffes «homoseksuelle handlinger» med bøter eller fengsel (Amnesty International: Verdens verste steder å være homo). Flere steder opplever lesbiske å bli utsatt for voldtekt som skal korrigere den «uønskede» adferden deres og gjøre dem heterofile, og transpersoner blir forfulgt, trakassert og i verste fall drept. Selv her i Norge frykter denne gruppen diskriminering fra familien eller minoritetsmiljøet de har sin bakgrunn fra. Heldigvis kan de finne trygghet og støtte i organisasjoner som Skeiv Verden og LLH/Skeiv Ungdom.

For meg handler feminisme ikke bare om likestilling mellom menn og kvinner i yrkesliv eller degraderende seksualisering i media, jeg mener at feminisme handler om at alle mennesker er likeverdige og at ingen skal oppleve at de blir fratatt rettigheter bare fordi de ikke passer inn i malen som majoriteten i samfunnet har satt.

Flere smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

34 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Utilslørt]

 1. Jeg er så enig, så enig med deg! Det er så mye som er viktig, så mye som er feminisme, det er et ord som rommer bredt. Det passer perfekt med Kvinnedagen at jeg fortiden holder på med Caitlin Morans «How to be a woman» på lydbok om dagen – forstår ikke hvorfor jeg ikke klarte å tenke tanken på å dele en smakebit derfra i dag.

  Ellers så tenker jeg mye på kvinnekamp i hverdagen, i hjemmene også. I norske hjem er mitt inntrykk at det fortsatt er lite likestilling etter arbeidstid. Jeg har venninner som sier at mannen aldri kunne funnet på å ta i en støvsuger, personlig hadde jeg ikke holdt ut å bo i hus med en mann som ikke deltok i husarbeidet på lik linje som meg når vi begge er i jobb. Vi har selv valgt å skaffe oss bolig og familie sammen, hvorfor skal det liksom da være kvinnen i huset som gjør alt hjemme i tillegg til 100 % jobb. Det er rett og slett ikke logisk, og svært få menn ville nok funnet seg i en slik arbeidsfordeling.

  Det var en spennende smakebit! Er boken ny? Jeg har ikke hørt om den tidligere, men noterer meg den sammen med en annen bok jeg har fått med meg i disse dager; «F-ORDET. 155 GRUNNER TIL Å VÆRE FEMINIST».

  1. Absolutt, de som mener at feminisme handler om å trykke ned menn, har misforstått totalt. Det er bra at du passer på likestillingen hjemme, et sted må det jo begynne! Det er kanskje ikke så rart det blir så skjev fordeling hvis kvinner lar andre slippe unna med å ikke gjøre det de skal.

   Den boken av Caitlin Moran har jeg lest, jeg likte begynnelsen, men var nokså skeptisk fra kapittelet om hvorfor du bør/ikke bør få barn og abort :p Kan vel bare si at jeg er utrolig glad det ikke er et tema for meg, brr! Men jeg noterer F-ordet, den så veldig interessant ut!
   Utilslørt ble utgitt i 2011, jeg så tilfeldigvis den på bibliotekets 8. mars-utstilling og plukket den med meg.

  1. Den stod utstilt på bibliotekets 8. mars-utstilling og så veldig interessant ut, så jeg plukket den med meg :)

 2. Låter som en väldigt intressant bok och den passar verkligen på internationella kvinnodagen! Tack för smakebiten!

  1. Ja, ikke sant! Jeg tenkte den sikkert ville passet godt til dagens smakebit, og jeg gleder meg til å lese mer!

  1. Tekstene ser ut til å være veldig godt skrevet, og det er alltid interessant å lære litt mer om andre menneskers perspektiver.

  1. Ja, den er det. Alle har godt av å sette seg inn i tankene og følelsene til mennesker som har en annen kulturell/etnisk bakgrunn enn en selv :)

  1. Ja, det ser ut til at det er veldig mange ulike perspektiver som kommer til uttrykk i denne boken, så den er helt klart veldig interessant.

  1. Absolutt, biblioteket gjorde et godt valg da de plukket ut denne til å stå sammen med de andre feministiske bøkene i 8. mars-utstillingen :)

  1. Hvis du liker å lese om tankene til mennesker av en annen kulturell eller etnisk bakgrunn, er denne absolutt noe for deg :)

 3. Helt enig! Likeverdighet og likestilling er langt fremme for de fleste rundt omkring i verden..
  Takk for god smakebit.:)

  1. Det er en veldig, veldig lang vei å gå. Men hvis vi fortsette å kjempe og stå opp for alles rettigheter, kan det kanskje bare ta et par generasjoner før vi er i mål, håper jeg!

 4. Tusen takk for smakebiten. Jeg er helt enig i ditt syn på feminisme, og dette var en perfekt bok å få en smakebit fra på kvinnedagen. Ha en fortsatt fin søndag.

 5. Gratulerer med kvinnedagen!
  Jeg er helt enig med deg! Jeg tenker mye på kvinnene i India for eksempel og hvor utrygge de er på gaten fordi de ikke blir sett på som like verdifulle som menn. Det gjelder forresten kvinner i Egypt og andre arabiske land også. Vi har det så uendelig godt som kan ta for gitt at vi er verdifulle (selv om det selvfølgelig er ting å peke på i vårt land også).

  1. Takk i like måte!
   Absolutt, jeg kan ikke forestille meg hvordan det må være å alltid føle seg utrygg når man er ute og går. Jeg føler meg alltid trygg når jeg går i gatene her hjemme, uansett når på døgnet det er, og jeg ville blitt så forbannet hvis noen prøvde å ta fra meg den tryggheten!

 6. Jag håller med dig om vad feminism innebär :)

  Det låter som en intressant bok. För någon termin sedan läste jag en avhandling som hette Muslima och handlade om unga muslimska tjejer i Sverige, hur de konstruerade sitt genus inom den religiösa situation de befann sig i.

  1. Yay! Alltid stas når folk sier seg enige med meg :)
   Det høres ut som en interessant avhandling. Det er alltid spennende å lese om hvordan folk som selv befinner seg oppi slike ting konstruerer og reflekterer over sin tilværelse. Som f.eks. Godless av en tidligere predikant som ble ateist.

 7. Likestilling i hjemmet føler jeg er veldig viktig, og et godt sted for mange kvinner å starte dersom de er sammen med en mann og ikke har tenkt så mye over dette før de gikk inn i et forhold.

  Jeg har ikke kommet til kapitlet om å få barn enda, det må jeg kanskje se frem til med gru det da.

  Ser forresten også at det i år har kommet enda en bok om feminisme; «Vi burde alle være feminister» av Chimamanda Ngozi Adichie. Den oppdaget jeg via Instagram i går, forlaget som har gitt ut boka så nok sitt snitt til å kjøre på i anledning dagen.

  1. Absolutt! Og menn er kanskje vant til at mamma alltid rydder opp etter dem, så det er noen vaner som må vendes.
   Jeg har fortrengt det kapittelet, men tror det var litt i overkanten detaljert beskrivelse av fødsel (og senere abort), eller rett og slett oppramsing av stresset rundt det å ha barn. Jeg blir utslitt bare av tanken, så jeg er glad jeg ikke skal ha barn.

   Takk for tipset, forresten! Har skrevet opp boken på leselisten min nå :)

 8. Jeg har glemt å si at jeg er ferdig med boken, og jeg endte opp med å like den ganske godt. Det jeg følte var litt merkelig med kapitlet om abort, barn og fødsler er at C.Moran forsøker å si at ikke alle opplever dette på samme måte. På samme tid føler jeg at forfatteren forsøker å formidle at hennes opplevelser er «slik det er», ironisk nok. Jeg har en helt annen opplevelse av for eksempel det å få barn, for meg finnes det ikke noe gjenkjennelig i Morans beskrivelser. Dette er veldig individuelt. Frivillig abort kan jeg ikke uttale meg om, for det har jeg ikke vært igjennom selv. Når det er sagt kan man leve et langt og godt liv uten barn, her er det viktig at folk selv får velge og ikke presses til noe de ikke ønsker :)

Comments are closed.