[Smakebit på søndag – Det kvite skipet og andre noveller]

29

Saaremaa har eit hjarte av stein, vårflaumen og regnet flår snøgt landet, og kvitgrøn kalkstein kjem til syne, som var jorda skamfaren heilt inn til beinet. Det er ryggraden åt Saaremaa.
Det er mange soger frå farne tider på Saaremaa, men ikkje ei einaste so rettvis som soga åt naturen. Naturen på Saaremaa skriv soga om sju hundre års trældom.
Heile landskapet er nedtrykt og medgjerleg, som om det i lange tider var trakka på av ein jarnskodd hæl. Det er trælen sitt magre, klagande andlet som syner seg allstad i det hardturka, skrinne beitelandet – for den som har augo å sjå med.

Dagens smakebit kommer fra novellesamlingen Det kvite skipet og andre noveller av den finske forfatteren Aino Kallas, oversatt til nynorsk av Liv Hatle. Det er ikke ofte jeg leser på nynorsk, men språket i denne novellesamlingen er poetisk. Jeg begynte med novellesamlingen for nesten en måned siden og det går sakte fremover med lesingen, men dette er en bok jeg vil komme meg gjennom, for jeg liker hvordan Kallas skildrer naturen, følelser og mennesker på.

Flere smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

29 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Det kvite skipet og andre noveller]

 1. Tack för smakbit! Har läst om författarens böcker, men inte läst något av denne, vilket man kanske borde göra? :)

  1. Enig med deg, det er godt med korte avbrekk iblant, selv om jeg har en tendens til å huske innholdet i novellesamlinger dårlig sammenlignet med romaner.

  1. Det skjønner jeg godt, selv jeg synes det kan være litt tungt å lese, spesielt når språket er veldig gammeldags slik som i denne versjonen. Men kanskje denne novellesamlingen finnes på svensk?

 2. Takk for fint lesetips, jeg var på jakt etter en ny novellesamling, og denne skal jeg sannelig ta en titt på. Ønsker deg en fin søndag!

 3. Tack för smakbiten. Noveller av en finsk författare – en kombination som passar mig eftersom jag gärna vill läsa mer nordiskt OCH fler noveller. Ska genast se om hon är utgiven på svenska!

  1. Definitivt, jeg prøvde å lese denne i senga, men det fungerte ikke så bra. Det må sofa/godstol og en kopp te til for å fordype seg i historiene!
   Håper din søndag ble fin!

 4. Det var et nydelig språk! Jeg liker å lese novellesamlinger innimellom bøkene, så denne må jeg ta en titt på :-) Ønsker deg en fin søndagskveld!

  1. Abolutt! Det stod at forfatteren debuterte som poet, så det er nok derfor hun har så poetiske beskrivelser! Nynorsk passer igrunn veldig godt til slike beskrivelser :)
   Håper du også har hatt en fin søndag!

  1. Den var ukjent for meg også, det var bare fordi hun var en av forfatterne med samme initialer som meg at jeg kom over henne :)

  1. Ja, jeg leser ikke noveller så ofte, og finske forfattere enda sjeldnere. Fint at du satte pris på novellesmakebiten :)

  1. Hver sin smak :) Noveller kan være litt for overfladiske sammenlignet med romaner, jeg merker at jeg husker novellesamlinger dårligere enn romaner, så kan skjønne at du foretrekker å lese noe annet enn noveller.

Comments are closed.