[Smakebit på søndag – Å tegne er å se]

16

"Å tegne er å se", Betty Edwards

Antagelig er det slik at venstrehjernen, som var forvirret og hemmet av det uvante bildet hvor den ikke kunne navngi og symbolisere som vanlig, koblet seg fra. Og arbeidet ble overtatt av høyrehjernen. Perfekt! Høyrehjernen er den rette halvdel for tegnearbeid. Ettersom høyrehjernen er spesialisert for oppgaven, synes den at tegning er lett og morsomt.

Det var en gang for veldig lenge siden en jente som faktisk ikke var så ille til å tegne. Men så la hun blyanten fra seg og fokuserte på dansen. Og tegnetalentet forvitret til et nivå der selv ikke strekmennesker ble anatomisk korrekte.

Hver gang jeg logger inn på Deviantart, blir jeg alltid misunnelig på alle de flinke menneskene som kan tegne helt fantastiske ting. Men istedenfor å sukke oppgitt og innbille meg at det toget er gått, begynte jeg å titte i Å tegne er å se av Betty Edwards, en veldig interessant bok om tegning, hvordan hjernen fungerer og hvordan man kan bruke høyre side av hjernen til å bli flinkere til å tegne. Jeg valgte å dele en smakebit fra denne fordi jeg synes det er veldig spennende å lese hvordan hjernen arbeider og hva man kan gjøre for å påvirke venstre- og høyrehjernen. Smakebiten er hentet fra den delen som handler om å tegne opp-ned for å lure venstrehjernen til å gi fra seg kontrollen og la høyrehjernen styre streken. Under kan dere se hvordan det gikk da jeg prøvde meg på opp-ned-tegning:


Første forsøk på å tegne opp-ned.


Ja, sånn bortsett fra at fyren ser ut som om han har altfor store klær og veldig lite hode, samt et uttrykk som tyder på at det er noe som stinker.


Andre forsøk, betraktelig bedre!

Flere smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

16 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Å tegne er å se]

 1. «Å tegne er å se» er fantastisk. Den første biten i hvert fall (den om konturtegning av hender osv). Den andre har jeg ikke lest. Jeg vet ikke om det med høyre og venstre hjerne halvdel stemmer eller ikke, men man blir flinke å se av boken. Har du lest «The Creative License»? Den er ganske inspirerende når du ikke har tegnet på lenge.

  1. Oj, takk for tipset! Den har jeg ikke hørt om, men den så veldig morsom og inspirerende ut! Du skal ikke se bort fra at jeg ender opp med å skaffe meg den ;)

 2. Så fine tegninger! Jeg tegnet mye før, men det har måttet vike til fordel for lesing de siste årene. Men det er veldig gøy å tegne og. Ønsker deg en fin søndag!

 3. Tecknat har jag nog egentligen aldrig gjort, målat däremot har jag provat på :) Det är intressant hur hjärnan fungerar.

 4. Det var stor forbedring fra en til to, ja! Tror jeg må finne frem mine tegnebøker igjen, deviantartsyndromet har en tendens til å ta litt overhånd! Fin smakebit :)

  1. Ja, bilde nummer to har litt enklere og færre linjer, men det var lettere å få til cirka riktig proporsjon på andre forsøk :)

  2. Jeg gikk forresten inn på Deviantart og printet ut noen «lineart», enkle strektegninger som man kan fargelegge, jeg skal bruke disse til å øve på opp-ned-tegning ;)

 5. Slett ikke dumt, jeg har vel tre kontoer på deviantart, så har hengt der i noen år, men det er lenge siden jeg tok meg tida til å se på ting der inne ..kanskje på tide! :)

 6. Den där övningen med att teckna mannen upp och ned har jag fått göra på en bildlektion :) Min bildlärare förklarade det som att det var meningen att du skulle se linjerna och inte ett motiv. Problemet är bara att jag är bra på att vända upp och ned vända saker rätt i huvudet, så övningen fungerade inte riktigt som avsett.

 7. Har du vurdert å lage tegneserier? Med din kløkt, spisse humor og blikk på verden skulle du kanskje det, eller?

 8. Det var en gang ei lita jente som besøkte Barnekunsmuseet i Oslo sammen med de andre barna i barnehagen. Der fikk de boltre seg med fargeblyanter og malesaker. De ansatte på museet gikk rundt og så på de kunstferdige arbeidene. En av de stoppet ved den lille jenta og snudde seg etter en stund mot barnehagetanten: Se der,der er det virkelig talent!!!! Gjett hvem den lille jenta var?

Comments are closed.