[Smakebit på søndag – Piknik ved veikanten]

14

"Kontakt med verdensrommet", Arkadij og Boris Strugatskij (Omslagsdesign: Gennadij Torsjkov)

Han [Tender] så på meg, og jeg skjønte at han ikke var i humør til å spøke. Det var jo heller ikke tiden for spøk… Men drar du ut i Sonen, må du velge: enten gråt eller latter, og jeg gråter aldri. Jeg kikket på Kirill. Han så ikke verst ut, beveget bare leppene litt, som om han ba.
— Ber du? spurte jeg. Ja, be, bare be! Jo lenger inn i Sonen, jo nærmere himmelen…
— Hva? spurte han.
— Be! skrek jeg. Stalkerne slipper inn i paradiset utenom køen!

Denne boken havnet på leselisten min etter at jeg så den russiske filmen Stalker av Andrei Tarkovskij. Filmen er basert på Piknik ved veikanten av Arkadij og Boris Strugatskij, og handler om Redrick Schuhart, som jobber som stalker. Mange år tidligere ble jorden utsatt for mystiske hendelser som gjorde noen områder ubeboelige, og disse områdene kalles Sonen. Stalkerens jobb er å føre vitenskapsmenn trygt inn og ut av Sonen slik at de kan samle inn ting til forskning. Etter hvert oppstår det rykter om et spesielt rom langt inne i Sonen, et rom som oppfyller ditt innerste ønske, og en dag får Redrick i oppdrag å hjelpe to menn på den farefulle ferden gjennom Sonen til dette rommet.

Flere smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

14 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Piknik ved veikanten]

    1. Merkelig, ifølge den svenske Wikipedia-siden ble boka oversatt til svensk av Kjell Rehnström i 1978, under tittelen «Picknick vid vägkanten». Kanskje du finner en støvete utgave på et bibliotek? :)

  1. Dette hørtes virkelig ut som en bok jeg kunne tenke meg å lese. Jeg har imidlertid sett på bibliotekene her og den finnes bare på engelsk hos fylkesbiblioteket. Men filmen finnes her så kanskje jeg skal låne den?
    Ha en riktig fin sødangskveld!

    1. Du kan sjekke om du finner «Kontakt med verdensrommet», historien er i den sammen med to andre noveller :) Jeg anbefaler filmen, men den er veldig kunstnerisk/filosofisk, og det var først etter at jeg leste «Piknik ved veikanten» at jeg skjønte tanken bak filmen :)

  2. Denne fikk jeg umiddelbart lyst til å lese! Heter den » Piknik ved veikanten» eller «Kontakt med verdensrommet» (det var sistnevnte jeg fant på bokelskere.no)?

    1. Selve historien heter «Piknik ved veikanten», men den finnes i «Kontakt med verdensrommet» sammen med to andre historier :)

Comments are closed.