[Smakebit på søndag – Schindlers liste]

11

Ettersom fru Dresner virket ung for sine 42 år og fremdeles hadde god helse, ville hun forsøke å overleve på dette grunnlaget – det økonomiske, den omtalte verdi hennes styrke hadde for rustningsinspektoratet eller en annen del av krigsanstrengelsene. Hun følte seg ikke trygg på tanken. Slik forholdene nå hadde utviklet seg var spørsmålet: Hvem redder Juda Dresner, innkjøpssjef på en fabrikk? Hvem redder Janek Dresner, bilmekaniker i Wehrmacht-garasjen? Hvem redder Danka Dresner, rengjøringshjelp hos Luftwaffe, den dagen SS definitivt velger å se bort fra deres økonomiske nytteverdi?

De fleste kjenner nok til historien om Schindler-jødene, 1200 mennesker som under annen verdenskrig ble reddet av én mann, Oskar Schindler. Denne boken er basert på vitneskildringer og ulike dokumentarer om Schindler, skrevet i romanform av Thomas Keneally. Steven Spielberg baserte filmen Schindler’s List, med Liam Nesson som Oscar Schindler, på denne boken. En vond og gripende historie, men også en viktig del av de overlevende jødenes historier.

Flere smakebiter er å finne hos Flukten fra virkeligheten.

11 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Schindlers liste]

  1. Jeg har ikke lest boka, men jeg har sett filmen. Vi så den på videregående, og jeg tror det var den første filmen jeg så der jeg gråt i kinosalen…

  2. Denne må jeg lese. Har tenkt på det lenge, men tiden er knapp og bøkene mange … En gang! Takk for fin smakebit :))
    Pia

  3. Jeg har ikke lest boka, men har filmen på dvd og har sett den mange ganger. Det er en gripende og trist historie, samtidig som den omhandler en helt føler jeg. Oscar Schindler var kanskje ett menneske som ikke levde helt på den gode siden hele tiden, men han var godhjertet og ett heltebilde av den grunn av at han reddet så mange liv:)

    1. Jeg har også sett filmen flere ganger. I boka går de nærmere inn på hendelsene, og jeg ble overrasket over at det lå så mye mer bak Oskars handlinger enn det vi ser i filmen. Det var også en del av boken, det med at Oskar Schindler ikke akkurat var noen ideell husband, men selv helter er menneskelige :)

  4. Jeg vet godt om filmen som boken er basert på, men jeg har ikke sett den. Det er mange år siden min kjære mor sa til meg at det absolutt ikke var en film for meg, så jeg har valgt å holde meg unna(hun kjenner meg ganske godt). Kanskje boken er et «bedre» alternativ selv om det fortsatt er grusomme hendelser? Jeg ser liksom ikke for meg at jeg kommer til å klare å lese den.

    1. Etter boka syntes jeg faktisk at filmen var ganske «snill» i sammenligning. F.eks. det er en scene der kvinnene ved en feil blir sendt i Auschwitz. I filmen oppfattet jeg det sånn at de kom seg ut etter ett døgn, men i virkeligheten var de der i åtte dager før de ble reddet ut og brakt til Schindlers fabrikk. Det er mer detaljerte beskrivelser og flere historier i boka enn det var i filmen.

Comments are closed.