[Smakebit på søndag – Beindoktorens datter]

15

Jeg syntes ikke hun var stygg, som andre i familien syntes. «Ai-ya, selv en demon ville gå ut av sitt gode skinn ved synet av henne,» hørte jeg Mor si en gang. Da jeg var liten, likte jeg å la fingrene gli rundt Dyrebare Tantes munn. Den var en gåte. Halvparten var humpete, halvparten var glatt og gjensmeltet. Innsiden av høyre kinn var stiv som lær, mens innsiden av det venstre var bløt og fuktig. Der gommene var svidd, hadde tennene falt ut. Og tungen var som en svidd rot. Hun kunne ikke smake livets gleder: salt og bittert, surt og beskt, sterkt, søtt og fett.

Dette er den femte romanen av Amy Tan jeg leser. Amy Tan er kjent for sine historier om kinesisk-amerikanske kultur, mor-datter-forhold der moren er kinesisk innvandrer, mens datteren vokser opp i USA i en kulturkollisjon av det tradisjonsrike kinesiske og det moderne amerikanske. En av grunnene til at jeg liker Amy Tan så godt, er at hun har en veldig fin måte å skildre historiene sine. Det er alltid noe ekstra i dem som driver en videre, og man hopper frem og tilbake mellom fortiden og nåtiden. Min favoritt så langt er Hundre hemmelige sanser, som også var den første Tan-romanen jeg leste, tilfeldigvis plukket ut av mammas bokhylle en sommer.

Jeg har ikke kommet så langt i Beindoktorens datter, men den handler om Ruth Young som må flytte hjem for å ta seg av den Alzheimer-rammet moren. Mange år tidligere hadde moren skrevet historien om sin oppvekst i landsbyen Udødelige Hjerte i Kina, med Dyrebare Tante som var datter av en beindoktor og bar på vonde erfaringer, en hemmelighetsfull historie som først nå blir skildret i sin helhet til Ruth.

Flere smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

15 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Beindoktorens datter]

 1. Spennende smakebit! Denne boken tror jeg faktisk jeg har lest for lenge siden! Og for en nydelig blogg du har, nå ligger du på favorittlisten min. Hilsen Anette :)

  1. Skjønner godt at det pirrer nysgjerrigheten! Hva skjedde med Dyrebare Tante, hvorfor og hvordan, osv… Gleder meg til å lese videre i boken :)

 2. Ah, lenge siden jeg har tenkt på Amy Tan. Jeg husker jeg likte denne boken veldig godt da jeg leste den første gang. :) Fin smakebit, ha en fin søndag!

 3. Det var en spennende smakebit. Jeg har lest noe av Amy Tan, men ikke mye. Denne smakebiten fristet meg til å lese denne boken. God fastelavensøndag!

 4. Tittelen gjorde meg veldig nysgjerrig, og smakebiten var ikke akkurat avskrekkende den heller. Nå fikk jeg lyst til å lese en bok av Tan selv. Bra innlegg!

  Ha en fin søndag. :)

 5. Dette var virkelig en smakebit som pirrer nysgjerrigheten min! Hva har skjedd med Dyrebare Tante??

  God søndag til deg :-)

  1. Jeg sjekket Tan på Wikipedia, og det er visst på 67. plass over de 100 vanligste kinesiske etternavn :) Shaun Tan er australsk, mens Amy er født og oppvokst i San Francisco. Men hvem vet, kanskje de er i slekt med hverandre på et vis :)

 6. Åh, Amy Tan! Henne har jag nästan glömt bort. Jag läste flera böcker av henne på gymnasiet, men efter det har det nog inte blivit några. Den här låter spännande. Jag har inte läst den.

Comments are closed.