Da jeg oppsummerte fjorårets bøker, nevnte jeg at det var to ting jeg kunne tenke meg å gjennomføre i 2014: 1) pløye meg gjennom mesteparten av Stephen Kings forfatterskap, 2) rekke å lese 150 bøker. Med bare 105 bøker å vise til, takket være Netflix og skole, kan vi si at det siste målet ikke ble nådd. På listen har jeg ført opp hele 12 av 64 Stephen King-bøker, så jeg er godt i gang. Jeg kan også legge til at da jeg var i LA i vår, var jeg på et par dater med en jente som vokste opp med hr. King i nabolaget. O M G. Det teller vel litt som en nesten-litterær opplevelse, eller?
Antallet engelskspråklige bøker, samt ebøker, har fått en oppsving dette året. Jeg tok i bruk Kindle’n da jeg begynte med Stephen King-bøkene, for jeg ville lese de fleste av dem på originalspråket og for det meste i kronologisk rekkefølge, og det viste seg at biblioteket ikke har en komplett samling av bøkene hans (jeg gremmes!), så Kindle ble redningen. Det er også blitt en vane å lese på engelsk, så jeg prøver å lese bøker på engelsk hvis det er det som er originalspråket.
Bøker jeg rett og slett elsket:
Den lille fremmede, Sarah Waters: Fikk meg til å tro at jeg skulle dø av spenning.
Pappas reise ut av tiden, Franzisca Aarflot: Nydelig billedbok om en jente med en døende far.
Liv etter liv, Kate Atkinson: Hva hvis…? Hva hvis…? Hva hvis…?
Jeg sluttet å telle dagene, Caterina Cattaneo: Om en spedalsk kvinne på St. Jørgen.
Andre bøker som også er verdt å sjekke ut:
Tørk aldri tårer uten hansker – Sykdommen, Jonas Gardell: Hans magnum opus, mener jeg. Jeg har ikke lest bok to og tre ennå, men jeg så serien. Gåsehud.
Anna Karenina, Lev Tolstoj: Veldig mindful.
Å stirre på solen, Irvin D. Yalom: Jeg har alltid vært fascinert av døden som konsept, og føler at vi alle har godt av å fundere mer over døden. Kan forøvrig anbefale den svenske dokumentarserien Döden, döden, döden.
Placebodefekten, Gunnar R. Tjomlid: Denne boken burde vært pensum på enhver skole.
Godless: How an Evangelical Preacher Became One of America’s Leading Atheists, Dan Barker: Denne handler om hvordan Barker gikk fra å være misjonerende kristen, overbevist om at alt som står i Bibelen er sant, til å bli en opplyst ateist. Dette er hans personlige historie, men også en veldig grundig analyse av bibelen og gode argumentasjoner for hvorfor gud ikke finnes.
Ti tusen skygger, Bjørn Godøy: Det er mulig det er min morbide interesse for spedalskhet som snakker, men denne boken er en spennende skildring av Norges dystre historie med spedalskhet.
Tja, nja, bob, bob:
Mormor hilser og sier unnskyld, Fredrik Backman: Veldig langdryg. Les heller En mann ved navn Ove.
Talismanen og Black House, Stephen King og Peter Straub: Jeg foretrekker rendyrket Stephen King.
Ikke kast bort tiden din på disse:
Discosatan, Vera Micaelsen
Epikrisepoesi, Arne Hugo Stølan
Hauk og due, Henrik H. Langeland
Didaktisk arbeid, Kitt Lyngsnes og Marit Rismark