[Utopia]

4

Det er en ting jeg kan takke den blå-blå regjeringen for: Nå bruker jeg mer tid på å reflektere rundt hvordan mitt idealsamfunn ville sett ut. For å si det kort: Mitt idealsamfunn er blottet for maktsyke, grådige mennesker som kaster bort tiden på Segway istedenfor mer seriøse ting, og som lar seg kjøpe billig av mennesker som ønsker å skru tiden tilbake til pre-50-tallet hva gjelder kvinners rettigheter og livsynsnøytralitet. (Ok, greit, jeg vet ikke nok om norsk politikk til å kunne uttale meg nyansert, seriøst eller rasjonelt, så ta dette med en klype salt, men ærlig talt, denne regjeringen suger gråstein.)

Stikkordsversjonen av mitt drømmesamfunn:
★ Basert på humanistiske, sosialdemokratiske og grønne verdier.
★ Høye skatter, fordi poenget med skatt er at det skal komme samfunnet til gode innenfor helsetjenester, utdanning, eldreomsorg, kollektivtrafikk, for å nevne noen. Alle betaler skatt etter evne, altså de fattige betaler lite, de rike mer.
★ Ingen sosial dumping, eventuelt kan arbeidsgiver få noe skattelette jo flere fast ansatte det er på arbeidsplassen.
★ I skolen skal det undervises i blant annet filosofi og etikk, vitenskap og kritisk tenkning. Elevene skal lære om alle livssyn, uten at én religion fremheves mer enn andre.
★ Mer fokus på kreative fag, som dans, teater, musikk og kunst, og gjøre realfag mer kreative for å vekke elevenes interesse.
★ Elever skal få mulighet til å studere på det nivået som passer deres evne, istedenfor at alle i samme årskull befinner seg i samme klasse der noen henger etter eller kjeder seg.
★ Lærere skal slippe å bruke hundrevis av timer på skjemaer, vurderinger og PISA-ræl. De skal heller få fokusere på elevene og undervisningen.
★ Taktil læring, f.eks. at elever lærer seg å skrive ved å holde i en ordentlig blyant og skrive på papir, ikke knatre på tastatur og glor på en skjerm mens de sitter stille i timevis. Digital kompetanse er nødvendig, men med måte og rett intensjon.
★ Tegnspråk blir likestilt med bokmål, nynorsk og samisk. Elevene kan velge selv hvilket sidemål de ønsker.
★ Lærere, tegnspråktolker, sykepleiere og andre undervurderte arbeidere skal faktisk få den lønnen de har krav på.
★ Bedre kollektivtrafikk, mindre biltrafikk. Kanskje skattelette til folk som sykler eller driver samkjøring, og ekstra skatt til matpakkekjørere.
★ Miljøbevissthet: redusere forurensning og utslipp av CO2, jobbe med å bevare verdens regnskoger og så videre.
★ Alle kan gifte seg med hvem de vil og hvor pokker de vil, så lenge det er med et annet menneske og begge er over 18 år.
★ Veldig restriktive regler for røyking. Kun tillatt innenfor få, oppmerkede områder, absolutt ikke tillatt i private hjem der røykingen eller lukten kan være til bry for naboer.
★ Både barn og dyr har bedre rettigheter og rettsvern.
★ Far anses som en likeverdig omsorgsperson som mor.
★ Organdonasjon er standard, man må oppgi skriftlig reservasjon hvis man ikke ønsker å donere organer etter sin død.
★ Vaksinasjon skal være mest mulig obligatorisk, kun fritak på grunnlag av allergi eller kronisk svekket immunforsvar, ikke pseudovitenskap eller overtro.
★ Alle skal få mulighet til å komme ut i jobb. Enhver arbeidsgiver får støtte til å tilrettelegge for sine ansatte, uansett om de sitter i rullestol, er syns- eller hørselshemmet osv.
★ Obligatorisk å stemme i valg. Man kan velge å stemme blankt, men sofaslitere skal lette på ræva og komme seg til valgurnen.
★ Alle religions- og livssynsorganisasjoner må betale skatt av inntekter. Statsstøtte reduseres til fordel for medlemskontigent. På den måten må alle gjøre et bevisst valg om å melde seg inn. Ingen skal kunne tjene millioner eller snikinnmelde folk og slippe unna med det.

Jeg kunne fortsatt i all evighet, men tenker det holder nå og kaster heller ballen til dere som leser: Hvordan ser ditt idealsamfunn ut?

25. mars i 365 Days of Writing Prompts.

4 kommentarer til “[Utopia]

 1. Jeg likte ideen din om et Utopia, syns det skulle vært akkurat som du beskriver det her. I mitt idealsamfunn stemmer jeg for å beholde alle ideene dine og legge til at det ble arrangert en stor musikalfestival i Oslo der Idina Menzel, Kristin Chenoweth, Sutton Foster og Philip Quast opptrådde og Stephen Sondheim var hedersgjest. Også skulle Sara Bareilles hatt konsert på Rockefeller og hver gang nordnorske personer uttalte seg negativt om folk fra Oslo og kalte oss søringer og gjorde narr av oss så kunne de havnet i en skammekrok i et kvarter. Også skulle månedskort blitt gratis eller kostet max 300 kr siden det hadde vært en god måte å få flere til å velge kollektivtransport (og jeg alltid syns det nesten gjør fysisk vondt å betale 680 kr selv om det absolutt er verdt det).

  1. Takk for alle innspillene, Karoline! Hjertens enig med deg i at månedskort burde bli billigere. Og en storslagen musikkfestival høres supert ut! Det må selvfølgelig involvere noe dansing også, med ferdigutdannede dansere som faktisk får lønn, ikke studenter som jobber gratis ;)

 2. Sier meg enig i alt du skrev.
  Likte også Karoline sitt forslag om max 300 kroner på månedskort – mindre snikere og flere kollektivreisende.
  Hadde også likt om det ble innført f.eks. påbudt resirkulering og kildesortering.
  Bedre skriftlig informasjon på tog, busser og andre steder hvor mannen på høyttaleren høres ut som han snakker klingonsk.
  Et samfunn uten så mye kroppsfokus og snakk om «drømmekropp», «sommerkropp», men heller mer fokus på å være sunne og aktive. Billigere å trene på senter, billigere å velge sunn mat, etc.

  1. Det med påbudt resirkulering og kildesortering er jeg absolutt for! Kjenner til en del som er veldig giddalause når det gjelder å kildesortere, og bare tanken gjør at jeg får vondt inni meg. Mer skriftlig informasjon er en must, døve/hørselshemmede blir fullstendig diskriminert hver gang det kommer klingonsk grøt over høyttalerne på togstasjonen :p

Comments are closed.