[Smakebit på søndag – Logg av!]

19

"Logg av! Hvordan finne balansen i din digitale hverdag", Thomas Moen og Lars Bratsberg (Omslag hentet fra Cappelen Damm.)

Plutselig rykker sidemannen til og hyler «JAAAAAAA», de andre foreldrene følger på mens potetgull og colaflasker fyker veggimellom. Jeg ser ivrig opp og møter brått øynene til Sebastian, som stirrer rett på meg. Jeg ser skuffelsen i øynene hans, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Jeg ser rundt meg etter ledetråder, og idet jeg ser kameratene hans storme mot ham med gledesskrik og åpne armer, stikker den dårlige samvittigheten min meg dypt i hjertet. Jeg har klart å gå glipp av målet hans. Sesongens aller første mål. På grunn av at jeg heller prioriterte noe så uviktig som mobilen min isteden.

Jeg har lest denne boken av Thomas Moen og Lars Bratsberg hele denne uken og blitt veldig inspirert. I vår digitale hverdag er en trikk full av skjermfjerne mennesker som stirrer ned på små skjermer, et vanlig syn. Folk har samme forhold til mobilen og internett som en alkoholiker har til flaska, og vi bruker masse tid på å sjekke alt av sosiale medier, selv om det ikke har skjedd noe nytt siden forrige gang vi sjekket for et par minutter siden.

Denne boken er en innføring i hvordan man kan balansere det å leve i virkeligheten og å bruke sosiale medier, hvordan man kan lære seg å slå av mobilen av og til (spesielt de som har barn, tenk på hva det gjør med barn når foreldrene er mer opptatte av mobilen enn sine egne unger!) og hva slags grep man kan gjøre for å redusere mengden av distraksjoner på sosiale medier.

Jeg tilbrakte hele natt til lørdag med å rydde i vennelisten min på Fjesboka, sjekket nesten hver eneste av de omlag 690-ish personene og bestemte meg for om de var nære venner jeg ville følge med på, interessante bekjente eller veldig perifere bekjente som jeg har på vennelisten bare fordi vi tilfeldigvis deltok på samme arrangement for fem år siden. Jeg endte opp med å slette rundt 90 veldig perifere bekjente, og når jeg fremover er innom Fjesboka, kommer jeg til å sjekke hvem som dukker opp i nyhetsstrømmen, så jeg kan putte dem i «riktig» kategori og gjøre et bevisst valg om å følge eller ikke følge dem.

Og jeg skal prøve å unngå mobilen om morgener og før leggetid. Det føles faktisk veldig deilig å sitte med en bok mens man spiser frokost og være tilstede her og nå, istedenfor å bare surfe gjennom ting og tang på mobilen.

Flere litterære smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

19 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Logg av!]

  1. Ja, den var veldig interessant. Det er mest personlige historier, tanker og refleksjoner, men det nevnes også litt om farene ved multitasking, mobilavhengighet og så videre.

 1. Jag är så glad att jag aldrig blivit mobilberoende och varken har Facebook eller Twitter eller Instagram eller allt vad det nu heter. Det enda jag är beroende av är bokbloggar :) Tack för smakebiten!

  1. Imponerende at du ikke har Fjesbok, Twitter eller Instagram! Du tilhører en digital minoritet, kan man si. Men det høres veldig deilig ut å slippe unna maset som dukker opp i forbindelse med sosiale medier. Heldigvis finnes det tiltak jeg kan gjøre for å redusere (mis)bruket ;)

  1. Så bra at du ikke har problem med å logge av! Det er mange som sitter med mobilen klistret til trynet selv når de er sammen med familie eller venner, og da blir det som en vegg mellom dem og familien/vennene. Tragisk!

 2. Ja, det her er så tydelig i tiden, – og mange trenger sikkert hjelp til å sette grense.. det er virkelig lett for at man bruker for mye tid til å surfe rundt uten mål og mening og alt for ofte som du skriver..Takk for smakebiten.:)

  1. Absolutt, all denne digitale teknologien er fremdeles så nytt og spennende, og vi har ingen «mobilvettregler» for hvordan og når vi skal bruke dem. (Det er jo noen uskrevne regler, men når man ser på hvor mange som trekker frem mobilen når de sitter på kafé med venner, så sier det seg selv at det er behov for noe mer konkret.)

 3. Tack för smakbiten. Tänkvärt. Jag tillhör inte de mest beroende, men lite för mycket tid blir det. Det kan ibland bli ett problem på jobbet, när folk hela tiden kollar mejl på telefonen…

  1. Ja, det er irriterende! På skolen sjekker mine klassekamerater Fjesbok på laptopene sine hele tiden under forelesninger. I boka er det et bra tips for å løse problemet du har: Alle må legge mobilen sin oppi en kurv og de får den ikke tilbake før etter møtet er avsluttet. Tenk så mer effektive møtene blir da!

 4. Jeg er fryktelig dårlig på å la mobilen ligge. Prøver å bli flinkere til å ta med bok når jeg reiser kollektivt (klarer tross alt å lese hvis strekningen ikke er for svingete), og samle ting jeg ønsker å google i en liste – da kan jeg ta alt i en omgang i stedet for masse enkeltsøk etterfulgt av tanketom surfing.

  1. Jeg elsker å lese på langtur! Vet at det er mange som ikke klarer å lese mens de reiser pga. reisesyke. For meg er det å sette seg på et tog eller en buss til et sted langt unna nesten det beste med hele reisen, for da får jeg timevis med uforstyrret ro. Før gjaldt det fly også, men av en eller annen grunn har jeg de siste årene gått helt i koma straks jeg fester setebeltet o_O

   Håper du blir inspirert til å la mobilen ligge oftere :)

Comments are closed.