[Smakebit på søndag – Sommerfugl i lenker]

4

«Denne jenta er mer enn velkommen til vår khanegha. Frem til den dagen hun blir kvinne, er hun velkommen til å være her. Hun bringer lys med seg, og jeg ser det som en Herrens styrelse at hun er her. Kanskje tiden er inne til å skjenke kunnskap også til våre kvinner.»

Av alle arabiske bøker (Tusen strålende soler, Drageløperen, Tak over Teheran osv.) jeg har lest, er Sommerfugl i lenker den jeg liker best. Boken varierer mellom korte tekster fra nåtiden, der den voksne Shirin i løpet av en viktig natt må bestemme seg for om hun skal bli boende i Teheran med ektemannen eller flykte til friheten, og lengre tekster om hennes foreldre, besteforeldre og minner fra oppveksten på slektsgården som farfaren grunnla da han kom fra Ukraina som flyktning og forelsket seg i byens høyeste kvinne.

Smakebiten er fra kapitlet der Shirin overtaler sin far til å ta med henne til sufistenes hemmelige tempel, hvor ingen kvinner har adgang. Til å begynne med protesterer de andre mennene når de oppdager jentungen, men den øverste lederen får protestene til å stilne med replikken sin.

Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten.

4 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Sommerfugl i lenker]

  1. Denne boka dukker opp overalt for tiden, og det er ingen tvil om den skal leses av meg også :) Takk for smakebiten!
    Ønsker deg en glad dag!
    Pia

Comments are closed.