[Smakebit på søndag – A Little History of Philosophy]

6

"A Little History of Philosophy", Nigel Warburton (Omslagsilllustrasjon: Jeffrey Thompson)

Others may think they know what will make you happy. But they are usually wrong. You know much better than they do what you really want to do with your life. And even if you don’t, [John Stuart] Mill argued, it is better to let each of us make our own mistakes than to force us to conform with one way of living.

For oss som ikke har hengt på universitet eller tatt ex. phil., er denne boken en veldig grei og interessant oppsummering av de viktigste tenkerne siden antikken til vår tid. Jeg har alltid vært interessert i filosofiens historie, men pinlig nok har det stort sett begrenset seg til Sofies Verden. Dette er ikke en bok man koser seg med over en kopp te og kjeks, men en bok som presenterer mange ulike perspektiver på jeg-et, menneskeheten og etikk, og det er alltid bra med bøker som får en til å filosofere mer rundt egne meninger, eller tilfører nye tanker. Boka er inndelt i kapitler som tar opp både filosofer og deres filosofi, f.eks. «The Man Who Asked Questions – Socrates and Plato», «Could You Be Dreaming? – René Descartes», «The Death of God – Nietzsche». Det sier seg selv at vi bare skraper i overflaten når en flere tusenårig historie knapt skal fortelles på knappe 245 sider, men leseren får likevel en grunnleggende forståelse av filosofiens historie, og mye inspirerer til videre lesing.

Flere smakebiter finnes hos Flukten fra virkeligheten.

6 kommentarer til “[Smakebit på søndag – A Little History of Philosophy]

  1. Interessant smakebit. Jeg har sansen for bøker som gjør tunge temaer mer tilgjengelige. En grei innføring som fanger interessen, fører gjerne til at man leser tyngre stoff om det samme. Tittelen er notert. God søndag :D

  2. Jag läste filosofi i gymnasiet och tyckte det var det konstigaste och flummigaste ämne jag någonsin läst. Det har inte blivit mer av den varan efter det, det kanske är synd.

  3. Har Sofies Verden, men aldri lest den ferdig. Men en dag…. Tror jeg må bli litt bedre på å lese engelsk før jeg begir meg på denne. Kan jo ha den som delmål 2. Takk for smakebiten,

  4. Jeg kjente dette var ikke boken for meg, har lest litt fag nettopp og jeg trenger ikke mer, det er bare å se på fagbok tårnet jeg har igjen, hehe:) Men takk for smakebiten! Ha en fin søndag!

Comments are closed.