[Smakebit på søndag – Smile or die]

2

I look around cautiously to see how everyone else is reacting to this celebration of a millionaire’s court victory over a working woman, who happened in this case to be African American. The crowd, which is about two-thirds black and Latino and appears to contain few people who have ever landed a lucrative book contract or flown first-class, applauds Victoria enthustically, many raising their arms, palms up, to the deity who engineered her triumph. Maybe they hadn’t followed the case or maybe they are just trying to snatch a little of Victoria’s victory for themselves, because the message to this largely working-class congregation seems to be that they, too, will triumph, as Victoria has, because that is God’s promise to them.

Den fulle tittelen på denne boken av Barbara Ehrenreich er Smile or die: How positive thinking fooled America and the world. I flere år har det vært et mantra innen ulike felt at det er viktig å ha en positiv innstilling for å lykkes. I denne boken tar Barbara opp problemet med når kravet om å være positiv fortrenger virkeligheten. Kreftpasienter blir fortalt at de må tenke positive tanker hvis de ønsker å bli friske. Hvis de ikke blir bedre, er det deres egen feil, og hvis de dør, så er det fordi de ikke var positive nok. Folk kan risikere å miste jobben hvis de ikke har en positiv nok holdning for bedriften.

Jeg betrakter meg selv som en positiv person, men på en realistisk måte. Jeg har ikke sansen for den typen tankegang som forteller folk at hvis de ønsker seg et par millioner kroner, så er det bare å tenke hardt nok på det, og vips! Penger inn på konto. The Secret og loven om tiltrekning er veldig interessante emner, men for meg betyr det at man visualiserer et mål og arbeider seg mot dette målet ved egen innsats og ved å bruke de mulighetene som dukker opp på veien. Ingenting kommer av seg selv, og det er noe av det Ehrenreich ønsker å få frem i denne interessante boken.

Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten.

2 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Smile or die]

  1. Virker som en interessant og annerledes bok:) Har lenge fundert å bryne meg på The Secret,men har aldri fått somlet meg til det.
    Bra smakebit!

Comments are closed.