[En krone her, en krone der]

8

Har du en drøm som du må spare opp en liten formue for å oppfylle?
Synes du det er vanskelig å spare?

Jeg får ofte høre fra folk at det er sååå vanskelig å spare, alle pengene går jo til husleie og kjedelige regninger. Men det betyr ikke at det er umulig å spare. Alle elver små gjør en stor å, vet du. Jeg har noen metoder som jeg er svært glad i, spesielt nå som jeg holder på å spare til USA-turen. De to første tipsene fikk jeg fra en australsk venninne som sparte penger for å kunne dra på interrail i Europa i et halvt år.

– Rund av oppover på sparekontoen din. Hvis du f.eks. har 1234 kr på sparekonto, overfør 66 kroner, så har du 1300 kr, et fint og rundt tall. Eller 166. Jo mer jo bedre. Runde tall er fine tall. Vi elsker runde tall. R-r-r-r-runde tall!

– Hvis du har lyst på en ting som du ikke MÅ ha, f.eks. konsertbillett, et nytt plagg (eller tre), skal du sette inn tilsvarende beløp på sparekonto. Hvis du ikke har råd til å sette inn like mye penger på sparekonto som du ville brukt på konsertbilletten, så skal du ikke kjøpe billetten.

– Finn ut hva du kan kutte ned på i hverdagen. Trenger du virkelig dobbel-lattatamoccafrappicano med pisket krem og sjokoladestrø eller en pakke sigarett hver eneste dag? Nei. Kjøp en termoskopp og kaffepulver, og spar den fancy (og overpriset) kaffen til lørdagskosen. Midjen din vil elske deg for det. Kutt ut røyken, lungene dine vil elske deg for det. Og sparekontoen din vil elske deg fordi du prioriterer den.

– Finn ut hva du har talent for: Maling, smykkelaging, trolldeigfigurer. Selg det på Etsy.

– Hvis du er kunde hos Nordea, har de en fiffig tjeneste som kalles Mikrospar. Du kan bestemme et beløp som automatisk blir overført til sparekontoen din hver gang du bruker VISA’n som betalingsmiddel. Fem kroner høres kanskje ikke så mye ut, men bekker og åer. Og du får etterhvert et ujevnt beløp som du kan runde av oppover. Runde tall, yay!

– Hvis du er en av disse heldige menneskene som har fast inntekt hver måned: Sett til side penger til kjedelige utgifter. Det resterende beløpet deler du på fire. Summen av denne divideringen er det du kan bruke i løpet av en uke. Hvis du har penger til overs når uken er over, setter du dem inn på sparekonto. Gjenta. Du trenger ikke Nobelpris Abelpris i matematikk for å utføre denne bedriften. (Og når du får lønn igjen, husk: RUNDE TALL!)

– For meg hjelper det å ha flere kontoer. En konto som du har et Visa-kort for. En konto til regninger og husleie. Et par sparekontoer. Sparekontoer har inntil 12 gebyrfrie uttak i året, og selv om man helst ikke skal røre de hellige sparepengene, kan det likevel hende at det dukker opp en ekstra kjip regning fra Hafslund i februar/mars eller lignende. Eller nada lønn en måned hvis du er frilanser. Ved slike kriser er det lov å ta ut litt fra en av sparekontoene for å overleve inntil neste lønnsutbetaling.

– Logg inn på nettbanken nå og da bare for å nyte tallene du ser på sparekontoen. De runde, fine tallene som vokser og vokser til en snarlig luksusferie eller jordomseiling.

8 kommentarer til “[En krone her, en krone der]

 1. Takk for gode tips, jeg føler meg veldig blakk for tida fordi jeg ikke har jobb, men jeg føler jeg klarer å prioritere det jeg har forholdsvis fornuftig (selv om det skal innrømmes at jeg bruker en hel del i uka på kafébesøk fordi jeg elsker kaféer og stemningen på dem) og nå har jeg sånn derre avtalegiro-ting som gjør at jeg er mer forberedt på regninger når de kommer og det er også praktisk. Og jeg har en sparekonto der det spares ca 2000 hver måned og en liten dagdrøm om at den i løpet av de neste årene vokser seg såpass stor at jeg kan dra på New York-ferie sommeren 2013 ;)

  Og Etsy-ideen var ganske god, nå skal jeg øve på å lage dyr i plastelina, kanskje det er et marked for sånt :)

  1. Det høres ut som du er på god vei! 2000,- i måneden er et veldig bra beløp, så du kommer deg nok til New York! Regner med at du skal se musikaler hver kveld der? :D

 2. Hvis jeg drar til New York så blir det nok bare en langhelg da (utenom å være på hytta syns jeg fire dager er nok som regel når jeg drar på ferie et sted), men da blir det nok to musikaler =D Jeg må innrømme at jeg tidligere har brukt den sparekontoen til å betale noen regninger og sånt, men nå skal den bare brukes til sparing for jeg har jo råd til å betale alt av regninger med hovedkontoen tross alt egentlig. Jeg har etter hvert funnet ut at man ikke trenger så mye penger for en uke uansett heller, særlig hvis man spiser en del spagetti for hvis man er en person kan en pakning spagetti lett holde lenge ;)

 3. Runde tall <3

  Hvis man kjenner en bitteliten kribling i magen over tall, så er runde tall den beste måten å spare på. Hurra for gjensidig lykke over runde tall! :)

 4. Tusen takk for at du deler disse tipsene! Mye her jeg ikke har tenkt på. (Bl.a. det med å sette av og dele på 4 til hver uke og så legge av). Will do! Har begynt å male igjen nå, og plukker opp gamle, bortlovede oppdrag jeg aldri fikk gjort. Håper de fortsatt har tålmodigheten med meg :O

  1. Bare hyggelig! Regner med at studenter har stort behov for slike sparetips :) Jeg har forresten satt opp en prisliste for fotografiene mine, så du må bare gi meg beskjed hvis du fortsatt har lyst til å kjøpe kopier av bildene fra Saligia-serien!

Comments are closed.