[Smakebit på søndag – Store ideer]

7

Vi begynner å gå igjen, og bestemor siterer et dikt etter hukommelsen, fullt av grønne lier, tempelklokker og blå plommer. Jeg hører bare halvveis etter, for jeg prøver å banke på så mange trestammer som mulig. I oldtiden banket de på trærne for å komme i kontakt med himmelgudene. Jeg er ikke sikker på hvilke man bør banke på, så jeg banker for sikkerhets skyld på alle vi kommer forbi. Man skjønner hvordan oldtidens mennesker fikk ideen til templer fra treklynger. Når man går gjennom skyggene fra dem, er det som å komme inn i en hemmelighet. Trær virker mer levende om natten, mer oppmerksomme på en selv. På dagtid er de travelt opptatt av solen, men om natten er det som om de bøyer seg fremover og lytter.

Det er litt vanskelig å beskrive denne romanen av Suzanne Cleminshaw for den inneholder så mye forskjellig. Hovedhandlingen er 13 år gamle Haddie som tilbringer sommeren hjemme med hushjelpen Leonora og kameraten Louis. Før hun ble født, ble storesøsteren hennes funnet død utenfor nabohuset, og denne sommeren prøver Haddie å finne ut hva som skjedde i forkant av dødsfallet. Samtidig studerer hun filosofi, skriver lister over Store og Alvorlige ting, kontemplerer over koan-gåter som hennes zen-buddhistiske bestemor gir henne.

Sitatet jeg valgte til denne smakebiten, valgte jeg mest på grunn av de to siste setningene, som jeg har fremhevet. Det var akkurat det jeg tenkte på en mørk kveld jeg gikk gjennom Slottsparken. Om dagen ser vi liksom ikke trærne for alle de grønne (eller gule, oransje, røde) bladene. Men om natten får trærne en helt annen fremtoning, de blir mer tilstedeværende og får mer liv. Vi ser ikke bare formen på treet, men også selve TREET. Da jeg bladde gjennom boken for å finne en passende smakebit, oppdaget jeg plutselig tanken «min» ferdig formulert foran meg.

Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten.

7 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Store ideer]

  1. Enig, veldig fin smakebit! Liker bøker som filosoferer over dagligdagse ting man kanskje ikke alltid tenker over. Eller i ditt tilfelle, som man tenker over, men ikke helt finner ord på.

  2. Å, det var en av favorittene mine blant bøkene jeg leste i 2009, den var veldig min type bok med listene og alt det andre som er sånne ting jeg har veldig sansen for i bøker :) Og du har rett i det med trærne om natten og særlig om de har en lyktestolpe rett ved seg som lyser gjennom bladverket og skaper en mystisk stemning med en dæsj oransje <3

Comments are closed.