[Når et jobbintervju blir et slag i trynet]

16

Se for deg at du skal på jobbintervju. Ditt første ordentlige jobbintervju. Du forventer ikke at jobben skal bli din, men du ser frem til å få nyttig erfaring med jobbintervju. Du møter opp presis, håndhilser på intervjueren med et smil og et fast håndtrykk helt etter boka og dere går inn på et kontor. Det første intervjueren sier, er en av følgende setninger:

Jeg ønsker ikke å gjennomføre intervjuet…
… for jeg vet det vil bli et stort problem for oss at du er farget.
… for jeg vet det vil bli et stort problem for oss at du er jøde.
… for jeg vet det vil bli et stort problem for oss at du er homofil.
… for jeg vet det vil bli et stort problem for oss at du er asiatisk.
… for jeg vet det vil bli et stort problem for oss at du er sitter i rullestol.
… for jeg vet det vil bli et stort problem for oss at du er hørselshemmet.

Kjenn på følelsene som dukker opp i deg når du forestiller deg denne situasjonen. Det var de følelsene jeg fikk da jeg var på jobbintervju* i helga. Felles for alle utsagnene er at de er like urettferdige, sårende og fremfor alt diskriminerende. Denne situasjonen gjorde meg så utslått at jeg ikke ante hva jeg skulle si. Hele helgen gikk jeg med en følelse av at jeg ikke var like mye verdt som enhver andre bare fordi jeg manglet én sans. Igjen og igjen tenkte jeg gjennom hva som ble sagt av han som skulle intervjue meg, og hver gang kom jeg frem til at det faktisk var diskriminering. Han brøt Antidiskrimineringsloven da han nektet å gjennomføre intervjuet fordi jeg ikke kan høre.

I 2009 skulle man ikke tro at slik som dette skulle vært mulig, men det skjer faktisk og det skjer hele tiden. Ingen har rett til å filtrere bort noen basert på hudfarge, religion, legning eller funksjonsevne, men det skjer. Jeg vet at det finnes mange døve og hørselshemmede som sliter med å få en grei jobb utenfor døvemiljøet fordi de blir filtrert bort om de oppgir at de er hørselshemmet. Dette skjer i 2009 enda det finnes mange enkle løsninger som kan gjennomføres når en arbeidsplass får en hørselshemmet ansatt.

Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre med dette, men en ting er sikkert: Jeg nekter å la dette skje igjen, jeg nekter å la noen slippe unna med å gjøre min mangel på hørsel til et stort og umulig problem. Jeg kan gjøre en like god jobb som alle andre, så lenge jeg får én sjanse til å vise at jeg kan.

*) Hvilken arbeidsplass jeg var på intervju hos, spiller ingen rolle akkurat nå. Men jeg vet om minst to døve/hørselshemmede personer som har hatt tilsvarende jobb som jeg søkte på. Hvis de klarte det, så hadde jeg også klart det.

16 kommentarer til “[Når et jobbintervju blir et slag i trynet]

 1. >Jeg er sjokkert!
  At noen kan finne på noe sånt…

  Har du tenkt til anmelde det? Det er jo faktisk ulovlig…

  Usj… Det er så mange idiotiske mennesker i denne verden…

 2. >Jeg skjønner at man syns det er merkelig å intervjue noen som ikke kan høre, men det er ikke legitimt å avbryte intervjuet av den grunn. Var det en tolk inne i bilde eller leser du på munnen? Forøvrig bør noen ta vedkommende i hende, dette er ikke akseptabelt.

 3. >Dette er jo en skam! Dette har du faktisk lov til å klage på, hvis du er like kvalifisert som andre søkere. De burde gi deg konkrete bevis på at det blir et problem for dem, siden du nevner at du vet om 2 andre som har gjort det samme du ønsker å gjøre.

 4. >Den var drøy. Som om du ville søkt på en jobb du ikke behersket.

  Selv har jeg vært så heldig at jeg inntil nå nylig kunne skjule mitt handicap (redusert syn), og har alltid holdt tilbake slik informasjon noe jeg synes er helt korrekt å gjøre. Om jobben ikke virker så interessant likevel, kan jeg jo selvfølelig si at jeg ikke er interessert, men sier i stedet at jeg er svaksynt, da vil garantert jobben gå til en annen. Det slår aldri feil.

 5. >Chi og Elisabeth IC:
  Foreløpig vet jeg ikke, men jeg skal til Rådgivningskontoret på fredag og snakke med en som gir råd til hørselshemmede om jobb og slik. Har også snakket med en jeg kjenner som jobber i Tid for Tegn hos NRK og hun skulle undersøke litt.

  Sigurd:
  Jeg hadde med meg tolk, men det var mest siden for å være på den sikre siden ettersom det var intervju. Jeg kan munnavlese ganske greit og snakke for meg. Han som intervjuet meg sa at de ikke ville vært i stand til å ansette en tolk om de ga meg jobb, men det ville ikke blitt nødvendig.

 6. >HellYeah:
  Akkurat! Jeg hadde aldri søkt på en jobb som telefonselger, for jeg vet jeg ikke kan snakke med kunder i telefonen. Men ansikt til ansikt går som regel bra. Jeg har til og med opplæring i kundeservice fra videregående (som et eget fag, faktisk). Hvor mange mennesker i servicebransjen kan si det samme?

 7. >Kjip at du gjennomgikk dette med såkalte arbeidsgiver som åpenbar ikke er så åpent for muligheter. Til og med vet så lite om dette.

  Er dessverre forsatt mange arbeidsplasser som har slike folk som enten er redd, uviten, har noe imot noen eller noe ligende. Likevel er det mest kjip for de som møter opp slike arbeidsgivere og får slike signaler/beskjeder om at man ikke er god nok

  Selv har jeg vært borti slike folk og sist gang var det en designbyrå i LA som var lovende. Hadde god kontakt med de pr e-mail fram til sjefen/eiern av byrået ville avtale tid å ringe meg. Svarte at jeg kunne sette av tid for telefonintervju, men at jeg måtte vente litt for å skaffe tolk for sikkerhets skyld tross for at jeg kan høre greit nok. Mest fordi det er vanskelig for meg å gjennomføre intervju pr tlf på engelsk.

  Etter par dager sendte jeg mail igjen og forslo dato og tidsspunkter, men fikk aldri svar fra dem igjen. Surt at det ble slikt når det var et sjelden anledning å få bra praksisplass i andre siden av kloden!

 8. >Stian:
  Så kjipt for deg! Det er jo en stor sjanse å komme seg til LA for å jobbe! Den jobben jeg søkte på, var ikke akkurat noen drømmejobb, men jeg trenger bare en grei jobb som kan kombineres med skolen slik at jeg kan få litt romsligere økonomi (For tiden lever jeg bare på studielånet og det er neste tusen kroner under fattigdomsgrensen.)
  Jeg vet man får bra lønn på CSS, men jeg har lyst til å jobbe andre steder enn typiske "døve-steder". Ikke at det er noe galt i det, men…

 9. >Det er veldig leit. Jeg føler med deg, men håper at denne motgangen vil bare gjøre deg sterkere. Og det er dumt at denne arbeidsgiveren forstår ikke hvor bra jobb du kunne gjort, hvor bra innsatsvilje du har og erfaring med å takle utfordringer. Du finner en bra jobb, jeg er helt sikker på det:-)

 10. >Din erfaring gjør meg sint, irritert og lei meg på dine vegne. Jeg skjønner ikke hvordan noen kan være så lite opplyst i 2009. Dessverre finner du slike idioter ennå. Det hadde ikke vært galt å oute bedriften, men støtter deg i ikke å gjøre det.

  Lykke til videre i arbeidslivet.

 11. >Hvilken type jobb var det du søkte på?

  Tror for øvrig ikke det var et sjakketrekk å ha med seg tolk. Da signaliserer du at du har/kan ha behov for det.

  For øvrig tror jeg ikke dette på noen som helst slags måte er unikt for den arbeidsgiveren du søkte hos. Han var bare utaktisk nok til å være ærlig.

  Tror det er mange som gjennomfører intervju, for deretter å ikke vurdere kandidataen av en eller annen grunn… Trist.

 12. >Maria Amelie:
  Takk! Forhåpentligvis blir det litt mer fortgang med jøbbsøkingen når jeg har vært i møte på fredag :)

  Arvid Karlsen:
  Takk skal du ha! Det er antakelig ingenting i veien med selve bedriften, bare det ene "råtne eplet" som skulle intervjue meg. Men å henge ut individer er litt for tabloid for meg.

  Haakon:
  Jobben består blant annet av kundeservice. Det kunne kanskje blitt litt vanskelig, men absolutt ikke umulig for meg å kommunisere med kunder ansikt til ansikt.

  Grunnen til at jeg hadde med tolk på intervjuet, var at intervjuet skulle vare i over femten minutter. Selv om jeg kan munnavlese og snakke, så ville en sammenhengende samtale i femten minutter (spesielt en samtale der jeg skal "selge" meg selv) krevd veldig mye av konsentrasjonen min.

  Uansett: Jeg har like stor rett til å få gjennomført intervju uansett om arbeidsgiveren syntes jeg er uegnet til jobben eller ikke. Alle har rett til å bli behandlet likt, ifølge Antidiskrimineringsloven.
  Jeg kjenner meg selv og jeg vet hva jeg kan og ikke kan, men han kjenner ikke meg, så hvordan kan han vite at jeg er fullstendig uegnet før han i det hele tatt har brukt ti minutter på å bli kjent med meg?
  Om han hadde brukt disse ti minuttene på meg, ville han hatt en annet grunnlag for å vurdere meg. Istedet stemplet han meg som "døv og dermed fullstendig ubrukelig" fra første øyeblikk.

 13. >Hei

  Denne bloggposten var vond og lese. En ting er sikkert. Sånt skal ikke skje!

  Det er faktisk ikke lov å diskriminere. Vi har en diskriminerings- og tilgjengelighetslov. Den beskytter også mot diskriminering i arbeidslivet! Det gjelder også om du er arbeidsSØKER!

  Hvis du vil snakke med noen av oss i Likestillings- og diskrimineringsombudet så anbefaler jeg deg å ta kontakt med oss. Vi kan gi råd og veiledning for fremtidige jobbintervjuer. Vi kan også hjelpe deg med en klage dersom du ønsker det!

  Hilsen
  Marte Oppedal Vale
  Rådgiver
  Likestillings- og diskrimineringsombudet

  Ps: du kan møte oss i Mariboesgt, eller sende oss sms. http://www.ldo.no/no/Om-ombudet/Kontakt-oss/ . Ønsker du at jeg skal følge deg opp så referer til navnet mitt når du tar kontakt!

 14. >Dette er utruleg trist. Vi har ein tilsett hos oss som er hørselshemma. Han les på munnen, og jobbar med personleg kontakt med heile huset, og det går heilt fint.

  Når vi skal ha faglege seminar har vi med tolk betalt av NAV (trur eg?), og det går heilt fint.

  Ein gong hadde vi som sosial øvelse at vi skulle ha kor, og han, vi og døvetolkane holdt på å le oss i hjel. Det vart ganske morsomt når døvetolkane prøvde å oversette det kordirigenten gjorde.

  Han er fin på fest, ein treng ikkje rope til han, han får med seg det som blir sagt likevel. ;-)

 15. >Marte:
  Jeg har sendt en melding via Kontakt Oss hos ldo.no og nevnte navnet ditt :) Håper å få svar snart!

  Alt godt:
  Så oppmuntrende å høre at dere har erfarert at det ikke er noen hindring med en hørselshemmet ansatt! :D

Comments are closed.