[Hverdagshilsen]

4

Jeg feirer ikke jul eller min egen bursdag. Ikke 17. mai eller andre røde dager heller, for den saks skyld.

Nei, jeg er ikke Jehovas Vitne. Nei, jeg hadde ikke en fæl barndom. Barndommen min var helt normal og trygg og jeg manglet aldri noe. Men jeg liker rett og slett ikke jul eller andre tilstelninger der folk og fe skal samles med høye forventninger om å ha det krampaktig hyggelig. Frem til for noen år siden tvang jeg meg selv til å delta på hele kjøret, til tross for at det fylte meg med ubehag, gjorde meg utslitt og gretten, og jeg egentlig hadde lyst til å sitte alene med noen bøker hele ferien.

Så gikk det opp for meg at bare fordi mesteparen av verden insisterer på at folk skal dra inn trær i stua og plassere stygge plastnisser på hver ledige flekk og svi av millioner på gaver, så er det ikke obligatorisk. Jeg er ikke nødt til å være med på karusellen. Så jeg bestemte meg for å slutte. 17. mai, 24. desember, datoen jeg er født og andre røde eller «spesielle» dager er for meg blitt helt vanlige dager, og det føles helt riktig. Og ikke en eneste gang har jeg følt meg ensom av å unngå majoritetens ritualer og tradisjoner.

Jeg poster dette innlegget fordi jeg vet at det er flere som synes det er helt ålreit å slippe dette «førjulsstresset» som alle maser om hvert år. Vi lener oss tilbake, slenger kanskje en frossenpizza i ovnen og gir fullstendig katten i hvordan man skal få sprø svor eller holder oss langt unna kjøpesentre. Jeg spiser marsipan og brus fra Hamar bryggeri fordi jeg synes begge deler smaker godt, ikke fordi jeg forbinder det med noe spesielt. Jeg synes det er bedre å ha en uventet hyggelig hverdag enn å ha en «spesiell» dag som egentlig ikke ble så spesiell likevel.

Kommende tirsdag skal jeg ta meg en treningsrunde hos SATS og kanskje jeg skal lage sushiboller med mango til middag. På kvelden skal jeg enten lese en god bok eller se noen episoder av X-Files.

4 kommentarer til “[Hverdagshilsen]

  1. Det høres ut som du har en fantastisk avslappet måte å feire jul på. Jeg ønsker deg allikevel en god jul, og håper kvelden og dagene etter blir akkurat sånn som du ønsker deg.

    1. Æh… Jeg feirer IKKE jul. Ikke i det hele tatt, hverken avslappet eller på noen andre måte. Det er nok mer riktig å si at jeg har en veldig avslappet avstand til alt som har med høytider å gjøre :) Du får ha en fin ferie selv.

  2. Flott at du har funnet din måte å bruke fridagene på! Vi burde feire solsnu den 21. i stedet. Det er den opprinnnelige høytiden. Pussig at de har klart å finne en dato for fødsel, mens dødsdsdagen varierer fra år til år????? Hadde de ikke lagt «Christmas» til denne tiden og om de samtidig hadde forbudt de gamle «hedenske» skikkene, kunne de bare sett langt etter kristningen av landet.

  3. Her er en hverdagshilsen tilbake :) Og det er fint at du har funnet dine egne tradisjoner, du har jo rett i at det absolutt ikke er tvang, man kan velge selv hva som føles mest riktig for en selv. Jeg personlig er veldig glad i å feire både jul, bursdag og 17. mai fordi jeg syns slikt er skikkelig kos (og jeg er også veldig glad i gaver og å spise ekstra god mat og det syns jeg ofte følger med jul og bursdag), men det er jo smak og behag. Håper du uansett har en herlig uke =D

Comments are closed.