[Leseåret 2012]

1

Jeg ble nettopp ferdig med min 17. og årets siste korrekturjobb, og selv om det fortsatt gjenstår tre ennå ikke gjennomførte bøker på kulturlisten min, har jeg fremdeles, i skrivende stund,  26 timer på meg til å lese ferdig disse. Hvis jeg bare lar være å logge meg på nett før 1. januar, kan jeg greie målet! Optimist, som alltid.

Tiden er iallfall inne for en oppsummering av leseåret 2012. Jeg har pløyet meg gjennom 122 bøker (og droppet seks fordi de var kjedelige). Færre enn jeg hadde forventet av meg selv, men likevel flere bøker enn de fleste normale mennesker rekker å lese i løpet av to–tre år. Som vanlig må jeg legge skylden på kombinasjonen svak vilje og internett. I tillegg var jeg på reisefot mesteparten av den første halvdelen av 2012, man kan ikke sitte med nesa oppi en bok når man er på spennende steder som New Orleans eller New York! Heldigvis fikk jeg lest en del i USA likevel, takket være Greyhound. Det er utrolig hvor fort reisen fra øst- til vestkysten av USA går bare man har med seg nok lesestoff i sekken, for ikke å glemme de 45 minuttene det vanligvis tok meg å komme fra Williamsburg, Brooklyn, til Upper East Side, New York, hver dag mens jeg bodde i det store eplet. Reiselektyre ♥ (Forresten, en liten blogganbefaling: Underground NYPL.)

Etter at jeg hadde drasset med meg flere kilo bøker gjennom tolv av de 50 forente statene, gikk jeg til innkjøp av en Kindle da skattepengene kom i juni. Foreløpig har jeg bare lest tre ebøker på den. Siden juni. Og skaffet meg enda flere kilo bøker. (Jeg fant en bokbutikk i New York som selger papirbøker billigere enn ebøker hos Amazon, og moren min jobber hos Ark nå. Farlig det der. Heh.) Jeg har likevel ikke gitt opp håpet, jeg må bare finne på et påskudd for å ta en tur til Drammen, hvor jeg kan knytte lånekortet mitt til biblioteket og dermed kunne låne ebøker. Da blir det nok mer fart på lesebrettet mitt! Optimist.

En annen god ting med dette leseåret er at jeg er blitt mye flinkere til å lese bøker på engelsk. Jeg hadde liksom ingen valg da jeg slapp opp for norske bøker og nærmeste Ark befant seg et verdenshav unna. Dessuten var bøkene i USA så latterlig billige. Et eksempel: Let’s Pretend This Never Happened (Jenny «The Bloggess» Lawson), innbundet førsteutgave, kostet bare $20. Til sammenligning koster en ny, norsk roman gjerne mellom $35 og $50. Hurra for dollaren.

Bøker som jeg digget fordi de er så bra skrevet og/eller har interessant innhold:
Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt, Jamie Ford: Jeg bestemte meg for å prøve å lese en bok om hver by jeg skulle besøke i USA (Mission: Incomplete), men jeg leste denne og deretter dro jeg til selveste hotellet i Seattle! Les om besøket mitt her. (Skroll dere litt nedover.)
Det mørke tårn VII — Det mørke tårn, Stephen King: Slutten på det store opuset. Jeg hadde gledet meg fryktelig lenge til denne siste boken, og jeg ble ikke skuffet. Slutten «blew my mind» og fikk meg til å lengte etter å lese alle bøkene igjen.
Ru, Kim Thúy: Vakker.
This is a book, Demetri Martin: Denne kan ikke beskrives, den må oppleves. Absurd humor.
Zen 24/7 – All Zen / All The Time, Philip Toshio Sudo: Zen. Ganske enkelt.
The Buddha in the Attic, Julie Otsuka: Vakker.
The red tree, Shaun Tan: Vakker.
Palmas ris (arb.tittel), Francisco Azevedo: Dette er en av korrekturene jeg leste, og kommer ut i løpet av 2013. Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg fikk gåsehud mens jeg leste.
The Dancer Within, Rose Eichenbaum: Portretter av kjente dansere og deres historie. Veldig inspirerende.
Skyld og Forbrytelser, Ferdinand von Schirach: Disse novellesamlingene var så spennende at jeg slukte dem begge.
A Little History of Philosophy, Nigel Warburton: En interessant og godt skrevet bok om filosofiens historie. Jeg plukket den opp og var hekta etter første side.
Miraklenes tid, Karen Thompson Walker: Går under huden på deg.

Noen morsomme bøker som er verdt å sjekke ut:
Bossypants, Tina Fey
Let’s pretend this never happened, Jenny Lawson, a.k.a. The Bloggess
Official book club selection – A Memoir According to Kathy Griffin, Kathy Griffin
Curses! A F***ed-Up Fairy Tale, J.A. Kazimer
Seriously… I’m Kidding, Ellen Degeneres
Suck it, Wonder Woman!, Olivia Munn

Andre bøker som også er verdt å sjekke ut:
Tak over Teheran, Mahbod Seraji
The Help, Kathryn Stockett
The Immortal Life of Henrietta Lacks, Rebecca Skloot
The Forgotten Garden, Kate Morton
Me Talk Pretty One Day, David Sedaris
Før jeg sovner, SJ Watson
Så lenge det er stjerner på himmelen, Kristin Harmel (Korrektur, kommer ut i 2013.)
The Virgin Suicides, Jeffrey Eugenides
Vi dyrene, Justin Torres (Korrektur, kommer ut i 2013.)

Tja. Nuff said:
Lykkeprosjektet, Gretchen Rubin: Jeg ble bare stresset av å lese denne. Lykkeligst uten.
Nedtelling til enhet, Hazel Courteney: New Age-bok om hva som skjer i den nye tiden som kommer etter 21.12.12, bevist ved hjelp av «vitenskapelige» metoder.
Kunsten å være kvinne, Caitlin Moran: Kvinnelig komiker skriver om sitt liv og feminisme. Lovende i starten, men så gikk det plutselig trått.
Sumobrødre, Morten Ramsland: Uff…
Big Bang, Simon Singh: Lovende omslag, men så ble forfatteren forvandlet til Sheldon og jeg til Penny.
Trolldomsfjellet, Thomas Mann: Jeg var så oppsatt på at jeg skulle greie å komme meg gjennom denne, temaet var faktisk interessant, men gudbedre så detaljfiksert hovedpersonen var. Til slutt orket jeg ikke lenger hans inngående analyse av alle menneskene ved sanatoriet. Les heller dette: «Sykdom som dannelse – En studie av Thomas Manns roman Trolldomsfjell.»