[Filmfredag – An American Crime]

2

Sylvia Likens: Reverend Bill used to say, «For every situation God always has a plan.» I guess I’m still trying to figure out what that plan was.

Manuset til An American Crime er basert på rettsreferatet i det som omtales som «det mest forferdelige lovbruddet noensinne i Indiana». I 1965 blir søstrene Sylvia og Jenny Likens plassert hos nibarnsmoren Gertrude Baniszewski fordi foreldrene skulle reise bort for å jobbe. Gertrude skulle få 20 dollar i uken for å passe på de to jentene. Når den første sjekken blir forsinket, straffer hun Sylvia. Etter hvert blir Sylvia slått og mishandlet for hver lille ting som går galt, ikke bare av den psykiske syke Gertrude, men også av de andre Baniszewski-barna og andre unger i nabolaget. Etter flere måneder fanget i kjelleren, blir hun rett og slett torturert i hjel.

Når man ser denne filmen, er det vanskelig ikke å lure på hvordan det var mulig at så mange mennesker var innblandet i overgrepene mot en forsvarsløs jente uten at en eneste av dem stoppet opp et øyeblikk og sa: «Hvorfor gjør vi dette? Det er jo galt.» Baniszewski-huset lå ikke langt ute på landet, det lå i et rolig nabolag med mange beboere. Presten i den lokale kirken kjente de to Likens-jentene. De gikk på ungdomsskolen og var godt likt av folk. Likevel var det ingen som oppdaget at nabolagets barn og tenåringer ofte stakk innom Baniszewski-familien for å torturere Sylvia på alle tenkelige og utenkelige måter. Moren, Gertrude, en psykisk syk og sadistisk kvinne, lot dem fortsette med dette fordi «Sylvia må straffes», til tross for at Sylvia aldri hadde gjort noe galt.

Ellen Page portretterer Sylvia Likens i denne filmen, en prestasjon hun gjør på en imponerende måte. På Wikipedia fant jeg et fotografi av virkelighetens Sylvia, og likheten mellom henne og Page er slående.

2 kommentarer til “[Filmfredag – An American Crime]

    1. Skjønner hva du mener. Hvis man blir skremt av fiksjon, er det bare å si til seg selv at det ikke er på ordentlig. Men virkelige hendelser… :/

Comments are closed.