[Earth Hour? Earth The Whole Time!]

3

Jeg var ikke med på Earth Hour. En av grunnene var ganske opplagt: Det er kjedelig å sitte og kope i mørket hvis man gjør det i eget selskap, og jeg er ikke så inne i det sosiale hjørnet for tiden at jeg faktisk gadd finne noen å mingle med (les: favorittminglepersonen er bortreist) i skjæret fra stemningsfulle lyskubber. Så jeg lot taklampen stå på mens jeg så en film på TV og var pålogget Gaysir via Fjernkontroll. Jeg vurderte til og med å slå på den stasjonære maskinen for å redigere bilder, men konsentrasjonen strakk ikke helt til. Hele den «mørke» timen hadde jeg strålende god samvittighet.

Den andre grunnen til at jeg ikke var med på denne symbolske greia: Å slå av lysene i en time for å redde verden er like effektiv som å drikke av havet for å hindre havnivået i å stige. Å slå av lyset i en time for miljøet er som å slåss for freden er som å knulle for jomfrueligheten. Kort sagt: Earth Hour er oppskrytt. Det er bare en symbolsk handling, men det later til at veldig mange har fått det for seg at de faktisk redder verden ved å slå av alle lampene akkurat denne timen.

Enkelte tror de kjøper seg god samvittighet ved å slå av alt lys i én time når det lyser for fullt de andre 8759 timene i året mens de er ute og kjører hver sin digre bensinslukende bil, og slenger fra seg avfall her og der fordi det er for mange meter å gå til nærmeste søppelbøtte.

Symboler redder ikke verden. Det hjelper ikke å si «Jada, jeg er veldig for fred, miljø og sånt» hvis du ikke gjør noe. Det er konkret og vedvarende handling som fører til resultater, og mitt bidrag til miljøet er som følgende:

 • Slukke lyset i de rommene jeg ikke oppholder meg i. Å lyse opp tomme lokaler er sløsing. Å lyse opp rommet jeg befinner meg i er å slippe å slå foten i ting som ligger strødd utover gulvet.
 • Holde innetemperaturen på 15 grader eller mindre. Hvorfor tror dere jeg ønsket meg superundertøy til jul? Stillongs er kanskje ikke veldig sexy, men det er varmt og digg. Omtrent som UFF og Crocs, men ingen trenger vite at du har på deg stillongs.
 • Resirkulere papir-, metall- og plastavfall. Brukt papir blir til bøker, metall blir til sykler og plast blir til… et eller annet nyttig.
 • Komme meg fra A til B med trikk, t-bane, tog eller buss, istedet for å skaffe meg sertifikat og bil. Jeg slipper å følge med på trafikken og kan lese i en spennende bok i stedet. Jeg slipper å blakke meg på forsikring, bensin, vedlikehold, parkering…
 • Og så videre…

Mitt bidrag er kanskje ikke veldig imponerende sammenlignet med virkelige miljøentusiaster, men det er bedre enn å sitte i mørket med hendene i fanget og kvitre «Det er sååå koselig med stearinlys, ikke sant!». Det én miljøbevisst person gjør hver eneste dag har mer positiv innvirkning på miljøet enn de flere tusen «jeg slår av lyset en time i kveld fordi det er så trendy»-menneskene noensinne vil få.

Og sånn helt til slutt: Stearinlys kan avgi farlig os. For å ikke glemme hvor forurensende produksjon og transport av stearinlys er. Dere kunne like godt ha latt den lampen stå på.

3 kommentarer til “[Earth Hour? Earth The Whole Time!]

 1. >Hehe, jeg tror nok håpet om at symbolikken ville lede til mer bevissthet om klimadebatten svinner hen ganske fort, ja. Selv om det var en god tanke!

  Selv hadde jeg ikke elektriske lys i nærheten, ettersom jeg var på hytta, så jeg har også god samvittighet ;)

  Vi (i avisen) snakket også med e-verket her. De merket ingen forskjell på lørdag :/

  Og du har et veldig godt poeng angående bilkjøring. Jeg blakker meg helt og forurenser masse med min kjære Passgeir, men takket være det elendige kollektivtilbudet her, så blir det oftest sånn.

  Sånn, nu ska jag återvända till arbetet! ;)

 2. >Jeg har litt for dårlig tro på menneskeheten til at jeg kan se for meg at Earth Hour faktisk vil føre til store endringer. Jeg er vanligvis optimist, men ikke når det gjelder homo sapiens ;)

  Kjipt med dårlig kollektivtilbud! Jeg bodde i Bærum før, og selv om det ikke akkurat er «uti gokk», så er det likevel temmelig tidkrevende å komme seg fra A til B, spesielt når jeg skulle danse på Holmen hver mandag. Buss én gang i timen, jeg kom aldri hjem før langt over leggetid :p

 3. >Jeg synes at Earth Hour var en god ide jeg. Kanskje ikke el-verket der borte merka no forskjell, men det gjorde det i hele verden, og mennesket følte at de stod sammen om noe, for meg er det mer som et symbol på at mennesket kan stå sammen, og stå på hvis det er noe man virkelig vil kjempe for.
  For meg var det en «vekker» å se alle de vakre bildene av mørkelagt by og sånt i hele verden.

  Kos deg videre=)

Comments are closed.