[Døvhet som unnskyldning]

8

Jeg vet at det finnes enkelte døve personer som utnytter systemet ved å bruke døvheten sin som argument. Jeg har hørt historier om unge og friske døve som prøver å få honnørrabatt på kino for «vi kan ikke høre filmen, vi er jo døve». Jeg har selv sett døve slippe unna bot når de har blitt tatt i billettkontroll på trikken. Ved å snakke hektisk med hverandre på tegnspråk forvirret de kontrolløren, og han lot dem slippe unna. Blant annet. Ikke særlig dannet oppførsel fra voksne mennesker. Heldigvis gjelder det bare noen få individer.

Men å bruke døvhet som en unnskyldning for å få redusert straff når du har voldtatt noen? «Jeg hørte ikke at hun sa nei.» BULLSHIT. Når noen går på gata midt på natten med pikken hengende utenfor smekken og griper tak i den første kvinnen han ser og drar henne inn i et portrom, selv om hun kjemper imot, og krenker henne på det groveste, da spiller det ingen rolle om han hørte eller ikke hørte at kvinnen ropte nei. Det var en bevisst handling som bør få alvorlige konsekvenser for overgriperen, uansett om han er døv, blind, norsk,  amerikaner eller homofil.

Juryen som ga ham redusert straff bør gå inn i seg selv og ta et oppgjør med egne fordommer. Døve er ikke dumme, de er oppegående mennesker som forstår handling og konsekvens. Voldtektsmannen var fullt klar over at han begikk et lovbrudd, og ved å spille på menneskers uvitende fordommer om at «det er så synd på de døvestumme, de er jo ikke helt som oss andre», klarte han å få dem til å la ham slippe unna med en latterlig lav straff. Hva blir det neste? At en døv snor seg unna straff når han/hun begår butikktyveri: «Jeg er døv og  hørte ikke butikkalarmen, så jeg burde ikke straffes.»

Jeg synes det er intet annet enn tragisk at denne avskyelige personen synker så dypt at han prøver å gjøre seg selv til et offer ved å si: «Jeg er døv.» For ikke å glemme juryen som er så godtroende at de i det hele tatt tror at det å være døv er noe som kan unnskylde kriminelle handlinger og frita forbryteren fra en rettferdig straff. «Vi vil ha likeverd, og i det ligger også at vi tar samme ansvar som alle andre i det norske samfunnet.»

Ettersom denne voldtektsmannen tydeligvis går fritt rundt i Oslo, kan det vel være på sin plass å lære litt tegnspråk. (Som om det ikke var nok fra før at man må ha med seg pepperspray, voldtektsalarm og en venninne hver gang man beveger seg over dørstokken.) Hvis noen er interessert i å lære seg å si «NEI! Dra til helvete før jeg kastrerer deg, din jævla drittsekk» på tegnspråk, så kan jeg sikkert ordne en video.

8 kommentarer til “[Døvhet som unnskyldning]

 1. Det er helt sykt, om han ikke hørte henne, så merket han vel at hun strittet i mot og han har da øyne? Jeg skjønner virkelig ikke hvordan han fikk nedsatt straff, at man kan være så naiv. Fryktelig synd at noen ødelegger altså for de fleste døve er jo fornuftige, greie mennesker.

  Forøvrig hørtes det interessant ut med den videoen, selv om jeg håper jeg aldri får bruk for å kunne det.

 2. I utgangspunktet et fint innlegg her, men husk at om det er noen som virkelig kan kroppsspråk er det døve. Døve kommuniserer 100% med kroppen sin, og er selvfølgelig i stand til å forstå om en kvinne samtykker til et samleie i en mørk bakgate eller ikke!
  Denne saken har virkelig skapt frustrasjon i døvemiljøet, først og fremst fordi det setter døves kamp om å bli oppfattet som likeverdige i samfunnet langt tilbake! Denne mannen misbrukte bevisst et handicap han har, men råtne epler finnes overalt …

  Si ifra, så kan jeg heller lære dere å si «Dette ødelegger ikke for kampen dere kjemper, vi forstår at dere er helt vanlige folk, dere kan bare ikke høre meg!»

  (Og forøvrig har faktisk ALLE døve og sterkt tunghørte rett til honnørrabatt på kino!)

  1. Du har visst ikke fått med deg at jeg selv er hørselshemmet? Jeg kjenner utmerket godt til tegnspråk, kroppsspråk og døvemiljøet. At han ignorerte kroppsspråket hennes, tyder på at han ville ha gjennomført voldtekten uansett om hun kunne si «nei» på tegnspråk eller ikke. Men jeg synes likevel at «Nei, dra til helvete» er praktisk å kunne si på tegnspråk, for det er en tydelig beskjed som ikke er til å misforstås, hverken av døve eller hørende som i utgangspunkt ikke kan tegnspråk.

   Ang. kino: Ifølge Oslo Kino får man rabatt hvis man fremviser honnørbevis, så det er ikke bare å gå til luka og si at du skal ha rabatt fordi du er døv. Dessuten trodde jeg døve ville bli behandlet på lik linje med resten av samfunnet. Så hvorfor skulle da hørselshemmede få rabatt på kino? Det er å degradere oss selv, spør du meg. Jeg er ikke så gnien på det at jeg frivillig vil gå rundt med honnørbevis i lommeboka når jeg er 26 år og funksjonsfrisk.

 3. Nei, jeg har ikke fått med meg at du er hørselshemmet – snublet ganske tilfeldig over bloggen din, og dette innlegget. Som sagt, syns dette i utgangspunktet er et kjempefint og viktig innlegg – men reagerte litt på tonen.
  Poenget mitt var nå iallefall at det alltid vil finnes noen der ute som vil misbruke situasjonen sin for sitt eget beste – og det bør ikke reflektere, eller påvirke en hel gruppe.
  Og jeg oppfattet/følte at ved å skrive «Hvis noen er interessert i å lære seg å si “NEI! Dra til helvete før jeg kastrerer deg, din jævla drittsekk” på tegnspråk, så kan jeg sikkert ordne en video.» så reflektere det utover hele gruppen.
  Forstår nå at det ikke var slikt du mente det, men alikevel.

  Og ang. det med kino, det var absolutt ikke for å starte noen debatt hvorvidt det er greit eller ikke, var bare en kommentar til din bemerkning om «å utnytte systemet». Det er kanskje ikke rett, det har jeg ikke gjort meg noen refleksjoner på – men døve/sterkt tunghørte har alikevel muligheten til å benytte seg av tilbudet om de ønsker det. (Med honnørkort såklart!)

  1. Hvis du leser det siste avsnittet i innlegget igjen, så er det ikke til å misforstå at «Dra til helvete» på tegnspråk er myntet på han som begikk ugjerningen og eventuelt andre døve voldtektsmenn: «Ettersom denne voldtektsmannen tydeligvis går fritt rundt i Oslo, kan det vel være på sin plass å lære litt tegnspråk. (…) Hvis noen er interessert i å lære å si osv…» Hva mener du med at dette reflektere utover resten av tegnspråkmiljøet?
   Jeg har også nevnt at det finnes enkelte som utnytter systemet ved å bruke døvhet som unnskyldning, og at det heldigvis bare gjelder noen få individer. Jeg har altså ikke noen påstått at alle døve er late svindlere som melker systemet for alt det er verdt, hvis det er det du mener med «reflektere utover resten av gruppen»?

   Og når det gjelder kino, så ser jeg ikke poenget med at folk skal få honnørrabatt bare fordi de ikke hører. De fleste filmene som vises i dag har undertekster, så vi går jo ikke glipp av selve filmen. Kanskje vi går glipp av filmmusikken hvis vi ikke bruker høreapparat, men folk går ikke på kino for å høre på musikk. Det er ikke bare jeg som stusset over at døve og sterkt tunghørte skal få honnørrabatt når de egentlig ikke har behov for det. Hvis en døv person er uføretrygdet, skal han/hun selvfølgelig få honnørrabatt, for det gjelder jo for en uføretrygdet hørende også. Men en ung, frisk person med normal inntekt som krever billigere kinobillett ved å si «Jeg er døv, gi meg rabatt»?
   På den andre siden er det en selvfølge at man får pengene tilbake hvis det er gitt feil informasjon ang. undertekst på en visning. F.eks. jeg skulle se «Max Manus» og jeg sjekket nettsiden før billettkjøp for å være sikker på at filmen var med undertekst, men kinoen hadde ikke fått riktig kopi, så de kjørte utekstet film og da fikk jeg pengene tilbake fordi jeg overhodet ikke hadde sjans til å få med meg innholdet i filmen.

 4. Veldig bra innlegg :-) Ble selv trolig provosert av at han fikk strafferabatt og hvor uvatende dommerne i dette tilfellet her var som bet på hans utnyttelse av sin manglende eller nedsatte hørsel. Som det ble nevnt over her er de noe døve kan er det kroppsspråk så at han ikke forsto nei, er bare bullshit! Enda en gang veldig bra innlegg :-)

Comments are closed.