[Smakebit på søndag – Digital demens]

32

"Digital demens", Manfred Spitzer (Forsidebilde hentet fra Pantagruel Forlag.)

Undersøkelsene som faktisk foreligger om virkningen av skjermmedier har i årevis talt med stadig økende tydelighet om de negative konsekvensene. Den som har ansvar for de minste og svakeste medlemmene av samfunnet (eller kjenner noen som har det), må altså ha det klart for seg at en skjerm ikke er noen god barnevakt – og i hvert fall ikke noen god lærer!

For et par uker siden lot jeg meg oppsluke av boken Digital demens, som på en måte var mer skremmende enn hundre Stephen King-historier, og som nesten ga meg lyst til å hive mobilen og datamaskinen ut av vinduet. Det har vært debatt i Norge i forbindelse med utgivelsen av denne boken, og jeg regner med at det har vært debatt flere steder om hvorvidt bruken av skjermmedier er skadelig for oss, både psykisk og fysisk. Jeg synes at Spitzer legger frem veldig gode argumenter og han viser til forskjellige forskninger som blant annet har tatt for seg hvordan barn, ungdom, voksne og eldre bruker og reagerer på digitale medier. Det er ikke til å nekte at verden er veldig annerledes i dagens teknologiinfiserte samfunn enn for bare 30–40 år siden, og det er mye bra i all denne teknologien, men hva er egentlig langtidsvirkningen av å la mobilen/datamaskinen overta alt tankearbeid for deg? Kanskje det viser seg at Spitzer har rett i sine spådommer om at vi blir tjukkere og dummere, eller kanskje det er et bomskudd, men uansett tenker jeg at vi alle har godt av å legge fra oss mobilen litt oftere og se våre medmennesker i øynene når vi snakker med dem.

Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten.

32 kommentarer til “[Smakebit på søndag – Digital demens]

    1. Helt enig, folk er så fokuserte på mobilen/nettbrettet at de glemmer å følge med på verdenen rundt dem! Jeg håper det snart kommer et vendepunkt der forlk blir flinkere til å legge fra seg mobilen og logge av for å leve i den virkelige verden.

    1. Nei, alt har fordeler og ulemper, men så lenge vi er i stand til å vurdere de to og gjøre fornuftige valg ut fra det, fungerer det. Men nå som alle er så skjermfjerne at de ikke tenker kritisk til hvordan de disponerer tiden sin, blir det straks vanskelig.

  1. Jag tror inte jag behöver läsa den boken, för jag är redan helt säker på att författaren har rätt. Lite orolig är jag för de generationer som växer upp nu och hänger över mobiler och/eller surfplattor hela dagarna.

    1. Skjønner hva du mener, jeg er også ganske sikker på at forfatteren har rett. Men det er veldig greit å kunne vise til forskning som har vist at overdrevent skjermbruk kan være skadelig, så boken er bra å lese.

    1. Mhm, alle nyvinninger har langsiktige konsekvenser, det er synd vi ikke alltid kan forutse disse, eller er i stand til å innse hva som er i ferd med å skje.

    1. Den er veldig engasjerende, man kan merke at forfatteren virkelig brenner for temaet. Folk burde lytte til ham, istedenfor å avfeie ham som en paranoid teknofob.

  2. jag är inte förvånad, men orolig för småttingarna som hanterar mobiler och datorer i mycket tidig ålder. tack för en skrämmande men tänkvärd smakebit!

    1. Jeg også! Spesielt når man ser på diagrammet for språkutviklingen til barn som f.eks. har blitt lest høyt for og barn som bare har sett på «pedagogiske DVDer».

    1. Jeg prøver å ikke slå på mobilen med en gang jeg står opp om morgener, og jeg merker hvor deilig og avslappende det er å bare sitte med en god bok mens jeg spiser frokost!

  3. Ett ämne som blir mer och mer aktuellt hela tiden. Tror inte att det är datorer och skärmar som är dåliga i sig utan att det är bristen på andra saker som är dålig. Köttfri måndag pratas det mycket om, man kanske skulle ha skärmfri tisdag? =)

    1. Absolutt, det er i utgangspunkt ikke datamaskiner eller skjermdingser som er problemet, problemet er at vi mennesker blir så lett avhengige av dem, og vi trenger å finne en god balanse i å bruke datamaskiner og å leve i virkeligheten. Skjermfri tirsdag høres bra ut!

  4. Denne har det jo vært litt blest om, men foreløpig har jeg ikke lest den selv. Helt sikkert viktig at foreldre og andre som har ansvar for barn er bevisst på de skadelige sidene, uten at de dermed skal glemme at det finnes positive sider ved denne teknologien også. Litt av alt, og alt med måte, kan kanskje være ei rettesnor?

    1. Absolutt! Med tanke på at samfunnet har en teknologisk fremtid, er det viktig at vi ikke ender opp med digitale analfabeter, men samtidig er det noe med det å bli lest høyt for, lese i papirbok, tegne og skrive med blyant osv. som forsvinner jo flere digitale duppedittdingser vi får i hverdagen vår.

Comments are closed.