[Leseåret 2013]

2

Fem minutter før 2013 var over, leste jeg siste ord i bok nummer 140, som er det offisielle tallet på bøker jeg har lest i år. Uoffisielt har jeg lest kanskje 20 eller 30 flere, men da jeg rundet 200 bøker for noen år siden, var det en misunnelig sutrepave som mente at Nancy Drew ikke regnes som fullverdig litteratur, så i år gadd jeg ikke liste opp de mange digitale bildebøkene jeg bladde gjennom den natten jeg oppdaget Nasjonalbibliotekets skattekammer av nostalgiske barnebøker.

Jeg er godt i gang med leseåret 2014. To dager inn i året og jeg har allerede to bøker på listen. Fortsetter jeg slik, kan jeg kanskje oppnå 365 bøker innen 31. desember! Neida. Så mye fritid kommer jeg ikke til å ha. Men jeg kommer fortsatt til å prioritere bøker over internett, noe jeg klarte ganske bra i 2013. Jeg håper også Cappelen Damm kommer til å gi meg enda flere korrekturoppdrag i 2014. I fjor leste jeg korrektur på 24 bøker, mange av dem var veldig spennende, så dere bokelskere kan se frem til utgivelsene!

Jeg setter vanligvis ingen spesielle mål når det gjelder leseår. Jeg finner bøker og leser dem, og prøver å lese så mange som mulig. Men en ting har jeg lenge hatt lyst til å sette meg som mål for 2014: Å pløye meg gjennom mesteparten av forfatterskapet til min absolutte favoritt, Stephen King. Og kanskje rekke å lese 150 bøker. Kanskje.

I 2013 var jeg flinkere til å legge vekk de bøkene som ikke fenget (15 stykker), for jeg har i de siste årene lært at hvis de første 80–100 sidene i en bok føles som sju vonde år, er det ikke noe vits i å lide seg gjennom resten. Som Nick Hornby sa: «Read whay you enjoy, not what bores you.»

Notat til meg selv; start å skrive stikkord om bøkene, så det blir lettere å huske dem når jeg skal skrive oppsummering av leseåret 2014 neste år… Hele kulturlisten 2013 finner du her og under er en kort liste over bøkene fra i fjor.

Bøker jeg rett og slett elsket:
Stuarts besynderlige beretning, Lissa Evans: Å lese denne var som å lese utdrag fra noen av mine mange absurde og eventyrlige drømmer. Veldig spennende bok for barn mellom 7 og 12 år. Den første boken, Stuarts mirakuløse mysterium, var også fin.
Juicy!, Carina Hultin Dahlmann: Jeg fikk juicemaskin i 2012. Denne boka ble min juice-bibel i 2013.
En gatekatt ved navn Bob, James Bowen: Hjertevarmt om et uvanlig par. (Jeg mistenker at jeg kan være allergisk mot bøker om dyr. Øynene renner alltid.)
En mann ved navn Ove, Fredrik Backman.
Pictures, Tim Walker: En mastodont av en bok, full av fantastiske fotografier.

Andre bøker som også er verdt å sjekke ut:
En verden av fremmede, Zoë Ferraris: Saudiarabisk C.S.I. Veldig spennende, både på grunn av etterforskningen og den annerledes kulturen.
Miss Peregrine og øyas hemmelighet, Ransom Riggs.
The Collected Stories of Lydia Davis, Lydia Davis: Flott samling av både kort-korte tekster og lengre noveller.
På bedringens vei, Marie-Sabine Roger: Liker denne best av de tre jeg hittil har lest av denne forfatteren.
Alma Whittakers betydelige oppdagelser, Elizabeth Gilbert: Utgis av Cappelen Damm i 2014. 541 siders roman om en 48 år gammel jomfru som studerer mose. Faktisk overraskende spennende.
Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten, Jonas Gardell: Nydelig.
Nå ser du meg, S.J. Bolton: Utgis av Cappelen Damm i 2014. Veldig, veldig spennende, med Jack the Ripper-tematikk. Og jeg likte at hovedpersonen, en kvinnelig etterforsker, har bein i nesa og ikke blir helt idiot av den kjekke kollegaen sin.
Den tidsreisendes kvinne, Audrey Niffenegger: Bra bok, til tross for at jeg fikk hodepine av å prøve å fundere over dette med tidsreiser.
Kropp og sinn, Jan Grue.
Født til å løpe, Christopher McDougall: Jeg innrømmer det, det rykket veldig i løpefoten mens jeg leste denne.

Tja, nja, bob, bob:
Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede, Jan Wiese: Visstnok en av Norges beste romaner. Jeg trodde denne skulle være bedre, men… Nei.
Den tomme stolen, The TERF That Shall Not Be Named.
Han er her igjen, Timur Vermes.
Til fyret, Virginia Woolf: Jeg klarte ikke komme meg gjennom denne, men poeng for forsøket, ja?
Redderen i rugen, J.D. Salinger: Tydeligvis må man være tenåring for å like denne. Jeg fikk den samme følelsen som da jeg leste Hamsuns Sult; en sterk trang til å skrive meg selv inn i handlingen og gi hovedpersonen en kilevink så han kan ta seg sammen.
Om artenes opprinnelse, Charles Darwin: Litt i tyngste laget. Bra sovemedisin.
Song for Eirabu, Kristine Tofte: Jeg hadde så veldig, veldig lyst til å like denne like godt som alle andre. Men jeg fikk det ikke til. Ikke slå meg.

Ikke kast bort tiden din på disse:
De fire og han som gjør galt verre – Begynnelsen, Hans Frederik Follestad: 528 sider av livet mitt jeg aldri får tilbake.
Aimée og Jaguar, Erica Fischer: Skeiv tematikk, så jeg kastet meg over den. Og falt gjennom. Kanskje filmen er bedre?

2 kommentarer til “[Leseåret 2013]

  1. Fin oversikt (og ikke bry deg om den sutrepaven, Nancy Drew og bildebøker er absolutt litteratur i like stor grad som alt annet) og jeg likte selv «En mann ved navn Ove» og «En gatekatt ved navn Bob» veldig godt, samtidig som «På bedringens vei» falt i smak, men i mitt tilfelle er den jeg har likt minst av de tre bøkene jeg har lest av Marie-Sabine Roger. Smak og behag :) Og jeg er imponert over mengden bøker du leser, men det handler jo bare om prioriteringer og jeg syns selv jeg leser en hel del selv om det i mitt tilfelle pleier å dreie seg om rundt 90-100 bøker i stedet. Å skrive stikkord er en god ide, det gjør jeg og da har man veldig god oversikt etterpå =D Ha en fin dag og sorry om denne kommentaren ble litt lang og rotete.

    1. Det er alltid hyggelig med kommentar, og lange kommentarer er enda hyggeligere! Leseåret 2014 har foreløpig fått en knallstart, jeg har nesten bare lest bra bøker hittil! Gleder meg allerede til å skrive oppsummering :D

Comments are closed.