[Om å elske synderen, men hate synden dypt og intenst]

4


Mannen i bildet på høyre side er bestefaren min. Babyen som prøver å spise flettekurven, er moi. Bestefaren min var statist i flere norske filmer, blant annet Brødrene Dal og professor Drøvels hemmelighet (han spilte ordføreren i scenen der brødrene Dal legger ut på reisen i kanoen sin). Han var medlem av Magiske Cirkel, den norske forening for tryllekunstnere. Da jeg ble født, vandret han rastløs på fødeavdelingen og kunne nesten ikke vente med å få møte meg. Etter fødselen kom han rett som det var på besøk til oss på Romsås bare for å ta meg med på trilletur, noe som var svært uvanlig for menn av hans generasjon. Jeg er sikker på at han ville vært verdens beste og kuleste bestefar, alltid sittende på første rad på enhver forestilling jeg noensinne har danset i. Han kunne sikkert blitt verdens beste og kuleste oldefar også, for niesen min.

Da jeg var nesten to år, døde han av lungekreft.

Man kan trygt si at jeg har en personlig vendetta mot røyking. Jeg har samme forhold til det som konservative religiøse har til homoseksualitet: «Vi elsker synderen, men hater synden.» Røyking er den aller verste uvanen jeg vet om, fordi det er en så ekkel, irriterende og potensielt dødelig uvane. Dødelig ikke bare for den som sutter på kreftpinnene, men også for de som står i nærheten av noen som røyker. Jeg får utslett i løpet av kort tid hvis jeg sitter ved en som nylig har tatt seg en blås, og en nylig innflyttet nabo røyker innendørs så leiligheten min stinker av fremtidig lungekreft. Og har dere noensinne prøvd å kline med en røyker? Som å kline med et askebeger.

Bare det å se fotografier og videoer som viser forskjellen mellom friske, rosa lunger fra en ikke-røyker og forkrøplede, svartsvidde lunger fra en røyker er nok til å gi meg en nesten ukontrollerbar trang til å nappe sigaretten ut av kjeften på alle røykere jeg ser og knekke den i to, og tvinge dem til å se på opptak av ødelagte lunger, svekkede pasienter med kreft i lunger, hals og munn, og hva sigaretter inneholder av kjemikalier, helt til de sverger å aldri tenke på å fyre opp en sigarett igjen.

4 kommentarer til “[Om å elske synderen, men hate synden dypt og intenst]

  1. Jeg er så uendelig glad jeg aldri begynte å røyke (og jeg drikker ikke heller) og jeg forstår hvorfor du misliker røyking veldig godt. Samtidig så har jeg en viss sympati med folk som røyker også for samfunnet blir mer og mer røykefiendtlig og mens det på mange måter er en super utvikling føler jeg litt at det burde være lov å ta valg man vet er dumme. Jeg for eksempel vet at det sikkert ikke er så lurt å være smått avhengig av hvetebakst (er veeeldig glad i hveteboller og liknende) og Hockey Pulver, men jeg tillater meg slikt ofte likevel og mens jeg ideelt sett skulle hatt evnen til å få moren min til å slutte å røyke med et klapp i hendene vet jeg at mye av det handler om motivasjon og tenker at moren min burde ha sine laster akseptert på lik linje som verden aksepterer min forkjærlighet overfor for eksempel hvetebakst.

    For øvrig høres bestefaren din flott ut og jeg forstår veldig godt at du har en vendetta mot røyking, det er veldig forståelig.

    1. Takk for en lang kommentar! Jeg er enig med deg i at folk skal få lov til å gjøre egne valg uansett hvor dumme de er, men det er forskjell på dumme valg som bare går ut over en selv og dumme valg som går ut over folk i ens omgivelser. Hvis en person velger å spise bolle og drikke brus hver dag, er det bare denne personen som merker på kroppen hva kostholdet fører til. Men når ikke-røykere blir utsatt for passiv røyking, enten gjennom å befinne seg nær en rykende sigarett og/eller en som røyker, gjennom å befinne seg nær en som nylig har røykt eller befinne seg i et rom der noen har røykt, så øker faktisk risikoen for at de utvikler lungekreft. De risikerer også mange av de samme alvorlige sykdommer og skader som røykere pådrar seg, bare ved å bli utsatt for passiv røyking! Det er en annen grunn til jeg er så motstander av røyking. Istedenfor å røyke kunne røykere heller begynt å snuse. Det er et minst like dumt valg som å røyke, men da er det bare dem selv det går ut over.

  2. Gode poenger for så vidt. Jeg tror ikke gode poenger er nok til å få noen til å slutte å røyke før de er virkelig motivert for det selv riktignok, men du har rett i det du sier. Og litt av problemet er at min erfaring med røykere er at de kommer veldig i forsvarsposisjon hver gang noen oppfordrer dem til å slutte eller det dukker opp forbud, det er nok litt trass der også. Og oppi alt sammen blir jeg bare enda mer glad for at jeg aldri begynte å røyke selv, det er veldig fint :)

    1. Ja, det hjelper å være motivert når man skal starte eller slutte med en vane. Og hurra for oss som aldri begynte å røyke! ;D

Comments are closed.