[Pizza? Nei, ambulanse!]

7

Hvis jeg er sulten, kan jeg skrive en sms og få pizza levert på døra.
Hvis jeg lurer på noe, kan jeg skrive en sms og få svar på det jeg lurer på.
Hvis jeg havner i en ulykke, er livet overlatt til tilfeldige forbipasserende.
Om de dukker opp i det hele tatt.

I kveld opplevde jeg behovet for å få øyeblikkelig kontakt med 113, men i 2009 er det fremdeles umulig for en døv person å skaffe øyeblikkelig hjelp ved brann, innbrudd eller ulykke. Norges Døveforbund har i ti år prøvd å få til en løsning der en hørselshemmet person skal kunne sende en enkel tekstmelding til nødsentralene, men fremdeles er du prisgitt tilfeldige forbipasserende om du havner oppi en alvorlig situasjon og ikke kan kommunisere via telefon. Hårreisende fakta! VG publiserte en artikkel om dette for ett år siden: -Døve kan bestille pizza, men ikke ambulanse.

Venninna mi og jeg, begge hørselshemmede, kom over en bevisstløs jente på gata for litt over to timer siden. Ved henne var det en mann som forgjevs prøvde å få liv i henne. Han var antakelig ikke fra Norge, for han visste ikke hvordan han skulle skaffe hjelp. Jeg visste utmerket godt hva jeg skulle gjøre; sjekke puls, pust og legge jenta i stabilt sideleie. Jeg ba mannen ringe 113, men han var dessverre ikke i stand til å gjøre seg godt nok forstått overfor nødsentralen.

Heldigvis dukket det en annen forbipasserende opp og jeg ba ham ringe til 113 og etter en altfor lang runde med forklaring, sendte de omsider en ambulanse.

Om jeg hadde mulighet til å gjøre det på egen hånd, hadde hele situasjonen tatt betraktelig mindre tid. Etter å ha sjekket jenta for livstegn og plassert henne i stabilt sideleie, hadde jeg skrevet «Bevisstløs jente i Drammensveien XX, stabilt puls og pust, pupillene er fullt utvidet og trekker seg ikke sammen. Trenger ambulanse ASAP» og sendt meldingen til 113. Mindre enn et kvarter hadde det tatt, istedet for nærmere førti minutter fra vi kom og fikk kontakt med nødsentralen til ambulansen kom.

Denne situasjonen var heldigvis ikke akutt eller livstruende, men neste gang kan det bli en situasjon der minutter teller om en person overlever eller dør. Skal en hørselshemmet person bli nødt til å se noen dø i armene hennes før det vil bli mulig å skaffe hjelp via sms?

7 kommentarer til “[Pizza? Nei, ambulanse!]

 1. >Jeg tror en enda kortere melding hadde vært bedre, og raskere. Jeg hadde skrevet "Bevistløs jente/gutt ved/i drammensveien XX, trenger hjelp nå".

 2. >Ja, men greia er jo at det er mange bevisstløse mennesker på grunn av fyll rundt omkring i Oslo en lørdagsnatt. Jo flere detaljer vi kan gi (spesielt det med pupillene eller evt. blødninger), jo bedre kan 113 vurdere alvorligheten.

 3. >Jeg ser den også, men jeg tenkte på tidsbruket. Jo kortere tid man bruker på å få kontakt med amk, jo raskere kommer dem.

  Men, et nødhjelpsystem for hørselsskadete burde absolutt innføres. Og det burde ikke være så vanskelig, sms ville jo f.eks fungert bra det.

 4. >Det er helt hårreisende. Skriv mail til helseministeren! Jeg blir faktisk engasjert ;) Skal høre med en av AMK leger jeg kjenner hvem som er riktig person å klage saken til. Om ok for deg så tar jeg saken gjerne videre for det er jo klart en stor mangel i samfunnet vårt som jo har alle teknologiske muligheter å løse dette problemet. Du hører fra meg ;) klem Jelrik

 5. >Jelrik:
  Helt i orden om du tar opp saken der du kan :) Klem!

  Julie:
  Det er de færreste som er klar over hvor mange hindringer det faktisk finnes hvis du mangler en sans eller har nedsatt funksjonsevne. Vi prøver selvfølgelig å overvinne hindringer, men noen ganger må vi stampe på sted hvil en stund før det skjer :p

Comments are closed.