[Musikk som lyttetrening]

3

De som har fulgt med en stund, vet at jeg bruker høreapparat, nærmere bestemt cochlea implantat. Med CI kan jeg oppfatte lyder og får hjelp til å tolke det jeg munnavleser, men dette er ikke det samme som normal hørsel, så jeg er nødt til å bruke mye tid på lyttetrening for å klare å skjelne lyder fra hverandre. På en dårlig dag hører jeg ikke forskjell mellom en som snakker og en bilulykke. Helt sant. Jeg går til audiopedagog hver uke (nå for tiden holder vi på med høytlesning av Den lille prinsen), og på egen hånd liker jeg best å øve mens jeg ser film eller hører på musikk.

Musikk er veldig bra lyttetrening, for det finnes en uendelig mengde av sanger som har forskjellig vanskelighetsgrad. Når jeg lytter til en sang, har jeg sangteksten foran meg mens jeg prøver å kjenne igjen ordene i sangen. Hvis en sang har mange instrumenter, er det ekstremt vanskelig for meg å skjelne vokalisten fra resten av musikken. Den «letteste» artisten for meg er Billie Holiday; så å si alle sangene hennes er kjempelette å høre teksten til, og låter som God Bless The Child, Solitude og Some Other Spring er gjengangere på mp3-spilleren min.

Andre låter jeg har klart å «høre» hele teksten til er:
Seasons in the sun (Terry Jacks)
Hallelujah (Jeff Buckley)
Desert Song (Heidi Marie Vestrheim. På en konsert sang Vestrheim denne og jeg kjente igjen den med en gang, et lite gjennombrudd for meg og lyttingen min!)
I’m Going Home og Sweet Transvestite (fra RHPS)
Johanna (fra Sweeney Todd, men musikalversjonen fra 70-tallet er lettere enn filmmusikk-versjonen, til tross for at jeg så og hørte denne scenen fra filmen hundre ganger på rad.)
Alabama Song (The Doors’ versjon.)
Flere av sangene fra O Brother, Where Art Thou?
Wish You’d Hold That Smile (Minor Majority)
Noen av sangene fra musikalet RENT. Will I? klarer jeg å høre begynnelsen på, men etterhvert som flere stemmer kommer inn, blir det en eneste grøt for meg. En vakker grøt dog.

Det er enda flere sanger jeg klarer å høre begynnelsen på, men et eller annet sted blir det plutselig masse lyd som blandes sammen og jeg faller ut av teksten. Akkurat nå har jeg nesten 2000 spor på mp3-spilleren min, og det hadde vært storartet om jeg en gang ble i stand til å høre teksten på de fleste, selv de låtene som er sortert under metal!

3 kommentarer til “[Musikk som lyttetrening]

 1. >Metalltekster kan være vanskelig å få tak på, selv med normal hørsel, da! Haha.

  Jeg krysser fingrene for deg! Lykke til med lyttetreningen :)

  Så mye flott du har skrevet i det siste, forresten! Jeg leser, er bare dårlig til å kommentere :P

 2. >Hei, har lest bloggen din en stund, men bare ikke kommentert. Før nå da…

  Jeg syns det er veldig interessant tema det om hva du hører og ikke hører for som fullt hørende er det en annen verden du beskriver og det er fascinerende. Og jeg hadde visst misforstått Cochlea-apparat helt for jeg har alltid trodd at det gjorde at en hørte alt av en eller annen grunn (noe som nok skyldes hvordan apparatet beskrives i Norsk Ukeblad-artikler og sånt). Og sånn er det jo ikke tydeligvis, det er mer et høreapparat. Og jeg syns det er bra du skriver om dette for jeg vet så lite og liker å finne ut mer og du beskriver hvordan tingene er på en så god måte. Det var bare det og lykke til med lyttetreningen (kanskje musikken i musikalen "Last 5 years" hadde vært god som lyttetrening for der er det mest bare sang og piano) =D

 3. >Ulrikke: Glad for å høre at du liker det jeg har skrevet i det siste! Det er ganske fint å få litt liv i bloggen igjen :)

  Karoline: Cochlea Implantat skildres ofte som et slags mirakel i ukebladene, men at man får tilbake hørsel med det er egentlig en stor overdrivelse. CI er god hjelp for å oppfatte lyder, men det varierer stort hvor godt utbytte man får av det. Jeg er ganske fornøyd, mens en venninne av meg som fikk det i tenårene, ikke synes det fungerer for henne.
  Takk for tips ang. "Last 5 Years", jeg skal definitivt sjekke det ut!

Comments are closed.