Memento mori

4


200 år gammel hodeskalle lånt fra Det medisinske fakultet. Ikoflex-kamera lånt av Foto-Linn.

Begrepet «Memento mori» er latinsk for «Husk, du skal dø» og dette brukes ofte i kunst, enten veldig tydelig (Vanitas, Phillipe de Champaigne) eller skjult (Ambassadørene, Hans Holbein). Tanken er å minne mennesket på dets eget dødelighet, og jeg synes «memento mori»-kunst er veldig fascinerende selv om det er ubehagelig å bli minnet på at en dag tar livet slutt.

Jeg klarer ikke bli enig med meg selv om hvilket av de to bildene jeg liker best; det øverste er nesten malerisk, veldig tradisjonelt og får meg til å føle at døden ikke er så skummel egentlig, mens det nederste skaper en slags avstand og har en uvanlig, men kul «ramme». Jeg skal levere inn ett av disse til en fotokonkurranse der temaet er «stilleben». Fristen er 20. juni. Hvilket bilde synes du jeg bør levere inn?

Det øverste bildet fikk vintage-stil og tekstur, mens det nederste bare fikk et par Curves-justeringer.

4 kommentarer til “Memento mori

  1. >Det nederste er det mest spesielle, ergo liker jeg det best, selv om det kanskje egentlig ikke er helt min greie, det heller. Jeg føler at det øverste er for trangt, liker ikke utsnittet, trenger mer luft rundt bordet, føler jeg :) Men jeg er jo bare en dust, så vent heller til noen med peiling uttaler seg :D

  2. >Det nederste er helt klart det mest interessante. På det øverste ser det mest ut som et maleri, som du sier..

  3. >Det nederste er vel det mest kreative ja… Ellers s[ har Bastard Fairies en fin sang som here Memento Mori og…

  4. >Det øverste har mest kraft for meg. Fargene er mer i "dødens palett", og umiddelbarheten gjør sammensetningen av objektene frekt avskyelig.

    Det nederste har tilført mer distanse, og hvisker litt "clever done" ved siden av. Hvis jeg skulle brukt det nederste, måtte jeg i hvert fall være sikker på at formatet var stort nok til at hodeskallen ble nærgående igjen.

    Lykke til, sterke bidrag uansett!

Comments are closed.