[Joy Surrender]

0

Idag har jeg hatt den fineste dagen på lenge. Etter å ha blitt knekket grundig opp hos kiropraktoren min og levert en cd til danselinja på Fagerborg vgs, gikk jeg rundt på Majorstua uten noe bestemt mål. Været var vakkert. Det var ikke blå himmel, men heller ikke grå tåke. Heller en lett stemning som duset ut fargene på en fin måte og gjorde vandringen min til en fin opplevelse.

Som sagt, jeg gikk rundt på Majorstua uten mål og mening, men det viste seg at denne dagen fikk ett stikkord å forholde seg til: bøker. Jeg vandret i sikk-sakk til Vibes gate, hvor tante Ami hadde verdens fineste leilighet for mange år siden. Der gjenoppdaget jeg en antikvarbokhandel som jeg besøkte et par ganger da jeg fremdeles tråkket rundt på barneskolen.

Bokhandelen var blitt enda trangere siden sist (og det var ikke bare fordi jeg har vokst betraktelig og hadde på meg en svær vinterjakke) og duftet av gamle bøker som stod i meterhøye hyller. Da jeg gikk ut derfra, hadde jeg med meg en pen bunke Tuppen- og Lillemor-tegneserier, og biografien til Anne-Cath. Vestly og Lillebil Ibsen.

Jeg tok også med meg et mildt sjokk som hadde sin opprinnelse i det øyeblikket mellom da jeg holdt en 105 år gammel bok i hånda og da den 105 år gamle boka lå på gulvet. Boka overlevde uten noen skrammer. Takk og pris.

Idet jeg vendte snuten mot Bogstadveien, tenkte jeg at det ville vært en god idé å finne en kafé med en myk sofa, god te og noe smått å spise på. Mens jeg valset nedover mot målet mitt (som ble Deli de Luca bare fordi jeg fikk så innmari lyst på en donut med hvit glasur), stoppet jeg i Tronsmo fordi de hadde en bok med et interessant omslag i vinduet.

Jeg ble værende i butikken i en halv time mens jeg bladde meg gjennom en fin fotobok (Performance, Richard Avedon). Neste stopp før Deli, ble Norli i Universitetsgaten. Jeg kjøpte ingenting der heller, men jeg lagde meg en liten handleliste på to bøker som jeg vil og skal kjøpe etter jul.

(Og jeg som lovet at jeg ikke skulle kjøpe flere bøker!)

En donut, en hvit te (som duftet roser) og ytterligere noen timer senere satt jeg på Friday’s og spanderte middag på mamma. Det var ingen spesiell anledning som skulle feires, det er bare koselig å gjøre «mamma og meg»-ting helt spontant nå og da. Etter maten gikk vi nedover Karl Johans gate og tittet i butikker. Blant annet i den nyoppusset ARK som er blitt så fin at jeg vil flytte inn der.

(Kan jeg det? Bo i en bokhandel? Ja? Jeg kan rydde på lageret og sånt? Ja?)

Da vi gikk ut igjen, hadde jeg plutselig fått med meg en ekstra pose med en bok oppi. «Denne får du siden du ikke har fått julekalender av meg i år,» sa mamma da hun ga meg den komplette samlingen av Gil Elvgrens bilder, den boka som jeg nærmest siklet ned forrige gangen jeg var på ARK.

Resten av kvelden tilbrakte jeg hjemme, liggende på senga iført ullsokker, stillongs, skjerf, varmeflaske og varmeovn, mens jeg så på den nyeste episoden av L Word. Det er litt kjølig hos meg, men jeg har satt opp stillongs og superundertøy på årets julegaveliste, så denne vinteren skal jeg nok komme meg gjennom.