[Adolf H’s to liv]

0

Av og til liker jeg å forestille meg hvordan verden hadde vært om en hendelse hadde tatt en annen vending, om man hadde tatt et annet valg. Noen ganger forestiller jeg meg at det kanskje oppstår forskjellige parallell-universer for hver vending og hvert valg. Men jeg tenker ikke på det lenge av gangen: Med alle de billiarder av mennesker som har levd og alle de utallige hendelsene som har skjedd siden tidens morgen, og alle de X opphøyd i en trilliard potensielle hendelsene som ville ha oppstått om folk hadde valgt annerledes osv osv, ville det ha blitt et «mindbogglingly» antall universer. Det er til å få hodepine av.

Men det er fortsatt litt spennende å tenke på.

Eric-Emmanuel Schmitt har skrevet en bok om en person vi alle kjenner til, en person som har begått grusomme forbrytelser mot menneskeheten og satt et uutslettelig avtrykk etter seg i menneskehetens historie. Adolf Hitler. I Adolf H’s to liv følger vi ikke bare den Hitler vi kjenner, diktatoren Hitler. Vi følger en helt annen Hitler, han som i 1909 kom inn på Kunsthøyskolen i Wien. En liten hendelse, to vidt forskjellige retninger. Den ene veien er velkjent: Hitler blir avvist ved Kunsthøyskolen og ender opp som en hatefull egoist som krever at verden skal dyrke ham. Den andre veien: Adolf får mulighet til å studere kunst, utvikle seg og lykkes med livet sitt.

Vi følger begge livene parallelt, og selv om begge har store likhetstrekk, er det store forskjeller i valgene som blir tatt. Når Hitler mislykkes med noe, velger han å distansere seg fra hendelsen og legge skylden på alle andre enn seg selv. Når Adolf opplever motgang, er han ydmyk og prøver å lære av sine feil. Det er en veldig spennende dynamikk gjennom hele boken, og det var interessant for meg å skyve til side min «fordom» til Hitler (Ok, det er ingen fordom: Hitler var en drittsekk. Punktum.), og åpne for muligheten for å bli litt kjent med det sympatiske mennesket han kanskje kunne ha blitt om ting hadde gått annerledes den dagen i 1909 da Adolf Hitler stod på Kunsthøyskolen i Wien og ventet på svaret: Kommer han inn eller ikke?