[Dag 4]

0

Jeg har skrevet et «lite» innlegg om torsdag (dag 4) i Jafnadhr-bloggen. Legger ut det her også:

Den fjerde dagen i Jafnaðhr startet tidlig for min del med nattevakt fra klokken fem. De frivillige tar hver sin omgang med å passe på at ingen stikker av med scenen og ellers være til stede hvis noen av deltakerne ikke får sove eller føler for å være litt sosial utenom normal leggetid. Det er egentlig ikke noe som heter normal leggetid på Jafnaðhr og det er derfor det er så mange morsomme morgentryner i matsalen under frokosten.

Jeg rakk å få meg en liten kraftlur før dagens første Fokus-foredrag. Temaet for denne var Skeiv Ungdom. Superkarismatiske Kari Helene Skog ledet foredraget og vi fikk med oss en lettversjon av homohistorien før vi fikk vite hvordan Skeiv Ungdom og LLH er satt sammen og alle funksjonene til landsstyret, lokallagene, landsmøtet og så videre. For å illustrere dette ble vi brukt som «brikker».

I andre del av foredraget ble de forskjellige personene bak Skeiv Ungdom plassert hver for seg og vi kunne gå rundt og spørre om ting vi lurer på om festivalen, profilering, sentralstyret, LLH und so weiter. Jeg utsatte Ranveig for et lite kryssforhør om festivalen og fikk vite mye interessant. Vi snakket også litt om hva som kan gjøres for å trekke skeiv døv ungdom til fremtidige Jafnaðhr.

Jeg er selv døv og jeg vet at mange døve sliter litt med å våge å ta steget ut av døvemiljøet og reise til en festival der majoriteten består av hørende. Jeg synes at det er hyggelig å henge med de samme menneskene fra barnehage til aldershjem, men det er også veldig morsomt og lærerikt å møte nye mennesker som ikke har den samme bakgrunnen som meg selv. Jafnaðhr er et av disse stedene der jeg kan få utrolig mye tilbake bare ved å delta.

De andre deltakerne er svært imøtekommende og det er ingen grense for hvor ofte jeg blir spurt om hva tegnet for et eller annet ord er i løpet av en dag her. Disse små tegnspråkkursene bidrar til mye skøy og latter! Dette ga frivilligleder Martine og meg en idé om å kanskje ha et tegnspråk-workshop på neste års Jafnaðhr. Det er bare å krysse fingrene for at det blir noe av!

Hva skjer hvis du plasserer et knippe dansere i en stor sal? De begynner å vise seg frem. Utallige piruetter og grand jetes senere meldte jeg pass og gikk for å spise lunsj. Man blir utrolig sulten av å hoppe rundt! Uten mat og drikke duger heltinnen ikke.

Neste på lista var workshop. Jeg er med på Skeiv Litteratur og lederen er Elin som jobber som bibliotekar til vanlig. Vi fikk en kort oppsummering av noen skeive forfattere og bøker før Elin ga oss en skriveøvelse som gikk ut på å skrive en tekst basert på et ord, «Regnbue». Etter at øvelsen var unnagjort, leste vi og diskuterte novellen The burning times skrevet av Sara Maitland. Novellen handlet om en ung jente som angav sin mor som heks på grunn av sjalusi på forholdet mellom moren og en annen kvinne. Moren ble brent på bålet og jenta giftet seg med en mann for å unngå å selv bli anklaget for å være heks.

Etter en god middag var det workshop med amerikanske Kate Bornstein. Hello Cruel World handler om hvordan man skal overleve i verden uten å være helt A4. Kate var veldig engasjerende og de mange lattersalvene tyder på at de fleste likte foredraget godt. Jeg fikk låne boka hennes og ser frem til å lese den.

På kvelden hadde folk valget mellom å se film i auditoriet (D.E.B.S og Latter Days) eller sitte i peisstua og være sosial. Jeg var forberedt på en ny omgang som nattevakt da jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle være nattevakt i natt, men i morgen. Gjett om jeg var rask til å komme meg til seng!